Share
Tweet
Share
Send to friend

Dobio sam svoj prvi posao, ali nisam zadovoljan

Friško ste diplomirali i napokon dobili priliku za svoje prvo radno iskustvo. Zvuči idealno? Pa baš i nije. Prije bi se moglo reći da je vaš novi posao – potpuni fijasko!

Dobio sam svoj prvi posao, ali nisam zadovoljan

Napokon ste dobili svoj prvi posao. Nije baš onakav kakav ste očekivali, ali sretni ste što radite. Imate ozbiljnu namjeru ostati ovdje najmanje tri godine, ali već nakon mjesec dana shvaćate da je 'kap prelila čašu'. Svaki dan radite prekovremeno i kvaliteta vašeg privatnog života ozbiljno je narušena.

Nezadovoljni ste ili čak depresivni, na poslu vaš rad komentiraju samo kada vam treba udijeliti kritiku, ali ne i pohvalu za dobro obavljen zadatak. Gubite samopouzdanje. Što učiniti?

Želim 'zbrisati'! Kada je najbolje vrijeme za to?

Ako ste prihvatili posao koji vam od početka nije djelovao primamljivo, samo zato jer ste nakon dugo vremena napokon dobili priliku i treba vam novac, vaša odluka je razumljiva. Ipak, sljedeći put nemojte to napraviti.

Fokusirajte se na traženje posla koji biste zaista voljeli raditi. Možda vam se čini da je ta ideja u današnje vrijeme i s obzirom na okolnosti 'luksuz' te da poslova u vašoj struci nema. Nemojte donositi zaključke prije nego što ste iscrpili sve mogućnosti: jeste li zaista provjerili sve oglase za posao? Koliko ste otvorenih zamolbi poslali?

Trebam li ovo radno iskustvo navesti u svom životopisu?

Ovisi o prirodi posla i uvjetima pod kojima ste zaposleni. Ako je u pitanju stalni radni odnos i funkcija koja (barem na papiru) izgleda dobro, te ako je u pitanju vaš prvi posao – navedite ovo iskustvo u svom životopisu.

Zašto? Prvo, poslodavci vole zapošljavati ljude koje su i drugi poslodavci zapošljavali. Drugo, ovo iskustvo izdvojit će vas u odnosu na kandidate (vršnjake) bez radnog iskustva. Treće, ako radite, a želite to prešutjeti, novi potencijalni poslodavac smatrat će da ste trenutno bez posla. Kako ćete mu objasniti da ne možete doći na razgovor za posao u utorak u 11 sati prijepodne?

Spreman sam preseliti radi posla, ali tvrtke iz drugih gradova ne odgovaraju na moje upite.

Ako vam ne odgovaraju, to je zato jer vas nemaju potrebu zaposliti: vjerojatno postoje jednako kvalificirani kandidati u istom gradu gdje je tvrtka smještena. Ako ne želite prihvatiti ovakav argument, naglasite u svojoj zamolbi da biste jako željeli živjeti baš u tom gradu i da ste spremni doseliti odmah nakon što vas odluče zaposliti (ako vas odluče zaposliti). Možda ih nećete pridobiti, ali barem ćete znati da ste pokušali.

Jesam li sam sebi napravio štetu prihvaćajući ovaj posao?

Samo ako ga brzo napustite. Svi ponekad naprave pogrešku u izboru posla, posebno ako je u pitanju njihov prvi posao. Smatrajte ovo dragocjenim iskustvom i pokušajte se uhvatiti u koštac s izazovima koji su pred vama. Pritom vodite računa da nezadovoljstvo poslom 'ne prelijete' na svoj privatni život.

Jesam li previše kritičan? Ovo je moj prvi posao (nakon godinu dana nezaposlenosti).

Vjerojatno jeste, iako nitko ne želi da mu posao naruši privatni život. Najbolje što možete učiniti je dati sve od sebe kako biste dobro obavili posao (kakav god bio) te istovremeno tražite bolji.

Ako vas ozbiljno smetaju učestale kritike te nedostatak pohvala, porazgovarajte sa svojim nadređenim. Zamolite da ga vam pobliže objasni svoja očekivanja, kako biste bolje radili svoj posao te kako bi vas imao priliku i pohvaliti. Potražite pomoć kolega: novi ste u poslu i normalno je da ne znate odmah sve raditi kako treba.

Pokušajte iskomunicirati probleme koji vas ozbiljno muče. Tko zna, možda se situacija  popravi, a vi shvatite da prihvaćanje ovog posla uopće nije bila loša odluka. (M.M.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.