Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako se ne osramotiti dok držite prezentaciju?

Bojite li se javnih nastupa, svejedno vam je držite li prezentaciju pred budućim poslodavcem ili stotinu ljudi. Opustite se, svaka prezentacija može ispasti dovoljno dobra, pa čak i vaša.

Kako se ne osramotiti dok držite prezentaciju?

Ništa ne može nadomjestiti spontanost i prirodnost u javnom nastupu. S druge strane, dobra priprema ne mora biti garancija dobre prezentacije. Ponekad ćete držati prezentaciju u sklopu razgovora za posao, ponekad vam je to sastavni dio posla. Što treba znati unaprijed osim napamet naučenih slajdova?

Učite o predmetu izlaganja, a ne izlaganje samo

Smesti ćete se na prvoj pauzi ili neočekivanoj upadici nadobudnog slušatelja ukoliko ste samo nabubali gradivo. Naučite što više o temi: trebali biste znati više od vlastite publike.

Kad radite prezentaciju ne pišite knjigu

Zaboravite elektroničke knjige na zidu i više od pet redova na slajdu, uzmite slike i citate. Prezentacija treba biti nerazumljiva bez vašeg pojašnjenja.

Sve konkretne brojke i imena zapišite i ponovite više puta

Imena i brojke ne smijete pogriješiti: provjerite ih na internetu i ponovite nekoliko puta na ovakav način: Hrvoje Horvat: to je onaj vlasnik konkurentske tvrtke koji se zove isto kao i moj susjed.

Pripremite nešto neočekivano

Čak i ako se bojite za vlastiti ugled jer izlažete u ime tvrtke, neočekivane anegdote, citati ili bombastične izjave privući će pozornost i donijeti vam slušanost. Svi su se nagledali dosadnih prezentacija, ne morate biti još jedni u nizu. To ne znači da pozdravljamo psovke i 'klozetski humor'.

Tehnologija je dobar sluga, ali loš gospodar

Pripremite na vrijeme tehničke detalje. Ne znate koristit daljinski na projektoru? Dođite ranije i pripremite se. I nikad se nemojte u potpunosti pouzdati u tehnologiju: web može pasti, struja nestati, a projektor otkazati poslušnost. Možete li iznijeti prezentaciju bez prezentacije?  

Uvježbajte uvod i kraj

Dok postoje šanse da u sredini uspavate svoju publiku, početak i kraj ostat će im u sjećanju. Ne libite se predstaviti sebe, unijeti se u prezentaciju i iskreno zahvaliti na slušanosti i pažnji na samom kraju. Pritom budite kreativni.

Isplanirajte vrijeme za raspravu

Osim ako u prezentacijama ne plivate kao riba u vodi, radije zamolite da odgovarate na kraju kako se ne biste previše smeli. A nema iritantnije rasprave od one u kojoj govornik izbjegava odgovoriti na pitanja: ne želite biti jedan od njih.

Opustite i uživajte u činjenici što imate svojih pet minuta slave

Čemu brinuti? Ljudi koji sjede ispred vas žele da uspijete. Manje će se dosađivati i možda će saznati nešto novo, a osjećaj neugode zato što je vama neugodno doista im ne želite. Uživajte u svojoj prezentaciji, kad ćete ponovno imati svojih pet minuta slave? (M.D.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.