Share
Tweet
Share
Send to friend

Strah i potraga za poslom 2

Potraga za poslom i razgovor za posao su stresni – to je činjenica. Ipak, postoje načini kako si možete olakšati i otkloniti strahove.

Strah i potraga za poslom 2

U prvom dijelu objasnili smo vam odakle dolazi strah te kojim ga vježbama možete umanjiti ili potpuno ukloniti. Sada govorimo o pripremi za razgovor kada vam je posao prijeko potreban (ugrožena egzistencija) te kako se pripremiti za prvi radni dan.

Strah od prvog radnog dana

Promislite o svojim kvalitetama ili slabostima prije prvog radnog dana.

Morate znati koje 'kvalitete' stavljate 'na stol' kako biste i sami bolje razumijeli na koji ćete način najbolje doprinijeti kompaniji. (Npr. ako znate da ćete raditi s timom komunikativnih ljudi, pokažite da ste i sami komunikativni kako biste stekli njihovo povjerenje.)

Zavirite…u sebe!

Strah je drugo ime za 'lažan dokaz koji zvuči uvjerljivo'.

U trenutku kada se nečeg bojimo zapravo pretpostavljamo ono najgore. Npr. ako ste dobili otkaz, pretpostavljate da vas novi suradnici neće prihvatiti i počinjete se ponašati u skladu s tom pretpostavkom.

Nemojte vjerovati lažima koje vam strah 'govori'. Iako je ovo lakše reći nego učiniti, nije nemoguće. 

Vježba: ušutkajte panične poruke iz svoje podsvijesti

Kada osjetite da vas preplavljuje strah, pokušajte se koncentrirati i promisliti o signalima koje vam podsvijest u tom trenutku šalje: što bi se točno moglo dogoditi, da se tako bojite? O kakvim strašnim posljedicama razmišljate? 

U trenutku kada promislite o najgorem što vam se može dogoditi, na neki ste način sami sebe pripremili na to. Sada vam ne preostaje ništa drugo nego, prepustiti se očekivanju no, barem znate čemu se potencijalno prepuštate što također umanjuje strah.

Npr. pripremate se na razgovor za posao. Pritom razmišljate o svim groznim razgovorima koje ste doživjeli i mislite: „Nadam se će ovaj put biti bolje.“. U tom trenutku, mozak stvara sliku koja vam zorno predočava najgori mogući scenarij. On se vjerojatno neće dogoditi, ali to ne umanjuje vaš strah.

Dobra je vijest što vas samim činom razmišljanja o ovom scenariju sami sebe činite psihički spremnima, za slučaj da se on dogodi. Istovremeno, razotkrivanje uzroka straha sam strah - umanjuje.  

Egzistencija i strah idu ruku pod ruku

Drugi veliki strah proizlazi iz činjenice da vam je ovaj posao prijeko potreban (redovna mjesečna primanja). Ova iskrena egzistencijalna potreba (opravdano) 'hrani' strah.

Pokušajte se osloboditi pomisli da 'morate' dobiti posao, čak i ako je to stvarno istina. U tome vam najviše može pomoći mašta. Koliko god teško zvučalo, zamislite da već imate posao i dolazite na razgovor kako biste posao – promijenili. Pokušajte se što bolje uživjeti u tu ulogu u svojim mislima (motivacijsko pismo u tome će vam pomoći).

Imajte na umu da vaš sugovornik na razgovoru za posao nije vaš nadređeni. Upravo suprotno, u trenutku razgovora vi ste dva partnera koji razgovaraju o poslu i pokušavaju utvrditi mogu li imati koristi jedan od drugog te kakva je ta korist.

Ako svog sugovornika zamislite kao partnera kojem nešto možete ponuditi (a ne kao osobu od koje samo nešto očekujete) i sami ćete se drugačije postaviti na razgovoru: isticat ćete vlastite kvalitete, kompetencije, konkretna postignuća. Na taj način istovremeno sami sebi dižete samopouzdanje – sugovornik će to znati cijeniti.

Na kraju, imajte na umu da poslodavac odlučuje koga će zaposliti. Ako ne odabere vas, to ne znači da vaš nastup nije bio dovoljno dobar ili da ga trebate odbaciti. Upravo suprotno, ustrajte u svom pozitivnom stavu i on će kad-tad biti prepoznat, a vi – zaposleni. (M.M.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.