Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako se odmoriti na poslu ako ne smijete leći

Iako je nedavno prošlo podne, čini vam se kao da je osam navečer i jedva držite oči otvorene iznad radnog stola? Dok Japanci, Španjolci ili Grci štuju siestu jednako kao noćni odmor, Hrvati i većina Europljana nemaju razumijevanja za popodnevni odmor.

Kako se odmoriti na poslu ako ne smijete leći

Šef odjela za proučavanje sna i kronobiologije na medicinskom sveučilištu u Pennsylvaniji, David Dinges, radio je na istraživanju kako bi saznao što se događa s tijelom u popodnevnim satima kada većina ljudi osjeća umor i potrebu za odmorom. Za 'krizu' između dva i pet sati popodne krivac je takozvani tjelesni sat koji se nalazi u hipotalamusu, kao i pad tjelesne temperature.

U trenucima umora najčešće posežemo za tko zna kojom po redu šalicom kave ili grickamo hranu punu šećera misleći da ćemo dobiti energiju.  No postoje bolja riješenja.

Kava i šećer pomažu kratkoročno, a na dulje vrijeme odmažu

Kava i proizvodi sa šećerom nisu preporučljivi, jer će vam pomoći samo kratkoročno. Umjesto toga radije uzmite kreker sa sirom ili proteine - jaje ili tunu.

'Ako takvu vrstu hrane niste u mogućnosti nositi na posao, u torbi čuvajte energetsku pločicu', kaže Oz Garcia, autor knjige 'The Balance: Your Personal Prescription for Supermetabolism, Renewed Vitality, Maximum Health, Instant Rejuvenation'.

Doručak može pomoći u borbi protiv pospanosti

'Devet od deset osoba koje su pojele kvalitetan obrok ujutro manje su bile umorne popodne', rekla je nutricionistkinja Elizabeth Somer, autorica knjige 'Food & Mood: The Complete Guide to Eating Well and Feeling Your Best'. Kao primjer za dobar doručak preporučuje pureću šunku s kriškom kruha od cjelovitih žitarica i jogurt s malo masnoća te voćku po potrebi.

Šetnja za vrijeme pauze

Kad god vam to vrijeme dopušta, ispijanje kave za vrijeme pauze zamijenite šetnjom, a boravak na suncu dat će vam dodatnu energiju. Ili se protegnite po uredu, uvedite kraće vježbanje i dozvolite si 'aktivni odmor' bez obzira na mišljenje kolega.

Raspored obaveza: teže ujutro, lakše popodne

Obaveze prilagodite svojem ritmu. Dakle, zahtjevne projekte planirajte za ono doba dana kad ste najodmorniji, a to je najčešće jutro. 'Za popodnevne sate ostavite lakše poslove ili neke stimulativne i vama interesantne zadatke', ističe stručnjak za menadžment Thomas Lauda, koji piše knjigu o tome kako postići i zadržati kvalitetnu razinu energije kroz cijeli radni dan.

Savjetuje sda se povežete s kolegama koji pozitivno djeluju na vas i popodnevne obaveze probajte odraditi u njihovom krugu zbog bolje produktivnosti. Također misli da je uvijek zgodno nazvati dragog prijatelja i u par minuta opuštenog razgovora napuniti baterije za ostatak dana

San večer prije: kao da niste znali

Pretrpani ste obavezama i mnoge od njih ostavljate za navečer, ali probajte barem ponekad otići na vrijeme u krevet. Nije pametno varati tijelo jer ono ima svoje potrebe pa ukradeni noćni san pokušava nadoknaditi preko dana. Stoga probajte redovno odspavati sedam do osam sati u komadu. (M.D.)

Izvor: Tportal

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.