Share
Tweet
Share
Send to friend

Crna dolčevita i 1 dolar godišnje: životne lekcije Steva Jobsa

Život poznatog vizonara inspirativna je priča o usponima i padovima, genijalnim izumima i osluškivanju potreba korisnika. No prije nego je postao legenda, Steve Jobs je bio prosječan čovjek.

Crna dolčevita i 1 dolar godišnje: životne lekcije Steva Jobsa

Unatoč tome (ili možda baš zbog toga!), njegove životne lekcije mogu i vaš život učiniti posebnim.

1) Budite uvijek korak ispred

Steve Jobs je imao svoju omiljenu hokejašku izreku po pitanju pogleda u budućnost: „ Kližem na mjesto  gdje će pak biti, a ne gdje je bio“. Navedeni princip primjenjivao je u razvoju Apple-a što je tvrtku učinilo dominantom na tržištu tehnologije.

2) Razmišljate pozitivno 

Život Stevea Jobsa nije počeo nimalo sretno. Kao dijete je dan na usvojenje jer je njegova majka silno željela kćer. Možete li zamisliti gori početak? No to ga nije obeshrabrilo da ima ispunjen život  te je bio zahvalan svojim posvojiteljima na pruženoj ljubavi. Zanimljiva je činjenica da su Jobsovi udomitelji živjeli u Palo Alto-u, gradiću koji je kasnije postao središte Silicijske doline. Nikada ne znate gdje će vas život odvesti i što će vam pružiti.

3) Učite od drugih

Dok je bio u osmom razredu Steve Jobs je sastavljao frekvencijsko brojilo te je ustanovio da mu fali jedan dio uređaja. Snalažljiv momak podigao je slušalicu i nazvao Williama Hewletta, suosnivača tvrtke Hewlett-Packard, te se potužio na nedostatak. Navodno je njihov razgovor trajao više od 20 minuta, a nakon toga Hewllet poslao Jobsu punu vreću dijelova te mu ponudio ljetnu praksu u svojoj tvrtci.

Radno  iskustvo primijenio je za razvoj Apple-a i time izbjegao sve nedostatke proizvoda  tvrtke Hewlett-Packard – zahvaljujući tome Apple proizvodi u startu su bili napredniji od konkurencije.

4) Počnite od malena

Djeca u svojoj dobi upijaju kao spužve, a upravo je to činio i Steve Jobs. U svojim tinejdžerskim danima proučavao je kompjutere dok je Apple pokrenuo u svojim dvadesetima. Mladenački entuzijazam, svježe ideje i slobodno vrijeme preduvjet su uspjeha.

5) Obrazovanje je bitno, no nije presudno

Jobs je pohađao Reed College u Oregonu, no školarina je bila previsoka i kako ne bi dalje opterećivao svoje roditelje odlučio je prekinuti studij. Te iste godine vratio se na posao te se priključio lokalnom kompjuterskom klubu sa svojim prijateljem Steveom Wozniakom koji je dizajnirao i stvarao svoj kompjuter. U pretprodaji je 1976. godine uspio prodati 50 komada Wozniakovih kompjutera te uvjeriti lokalnog distributera elektroničkih dijelova da mu da komponente na kredit. Bez posuđenog novca ili odricanja udjela u poslu, Jobs je uspio lansirati prvu 'mašinu' nazvanu Apple 1.

6) Proširite horizonte

Prije nego što je pokrenuo vlastitu tvrtku, Jobs je otputovao u Indiju. Putovanje ga je duhovno obogatilo i pripremilo za sve nedaće samostalnog života i početak poduzetničke karijere.

7) Okružite se pravim ljudima

Steve Jobs nije bio elektrotehnički inženjer, no njegov dobar prijatelj  Steve Wozniak je bio. Prijateljstvo s Woznikom dio je životnog uspjeha Jobsa.

8) Ostvarite  nemoguće

Steve je prepoznao potencijal svog grada, Palo Alta, i prije nego što je postao epicentar američke elektroničke industrije. Mjesto osnutka Apple nalazi se u predgrađu Palo Alta, no Jobs se dosjetio malog trika i uspio Apple povezati s povijesnom lokacijom. Zakupio je garažu s poštanskom adresom u Palo Altu, a koristeći telefonsku sekretaricu ostavljao je na klijente dojam da je Apple velika kompanija u srcu Silicijske doline.

9) Prepreke postaje kako bih ih se prevladalo 

Jobsu i Wozniku ponestalo je novce prilikom razvoja prvog Apple računala. No umjesto predaje,  odlučili su se najhrabriji korak – Jobs je prodao auto, a Wozniak svoj grafički kalkulator.

10) Nemojte da vas određuje vaša plaća

Kao direktor Apple-a, Jobs je zarađivao 1 dolar godišnje. Jednostavno, nije bio motiviran novcem nego bespoštednom potragom za izvrsnošću. Svoj nedostatak potrebe za materijalnim pojasnio je sljedećim riječima: „Promatrao sam ljude u Appleu koji su zarađivali velik novac i mislili da sada moraju drugačije živjeti. Neki su kupili Rolls-Royce i nekoliko kuća, njihove su žene bile na plastičnim operacijama. Postali su bizarni ljudi. Ja to nisam želio od života i obećao sam sebi da neću nikada dopustiti da novac uništi moj život.”

11) Ponekad je potrebno riskirati

Jobs je bio spreman kanibalizirati proizvode tvrtke u ime napretka. Mnogi izvršni direktori bili su neodlučni pri donošenju odluke o razvijanju iPhone, jer bi to značilo da iPod postaje suvišan. Hrabar potez se pokazao kao jednom od najboljih Jobsovih poslovnim odluka.

12) Stvorite brand od sebe

Uz brand poput Apple teško se istaknuti. No Jobs nije ostao u sjeni, i uz svoje poznate inspirativne javne govore izdvajao se nošenjem crne dolčevite i traperica. Jobs je osamdesetih godina prošlog stoljeća imao priliku posjetiti tvornicu Sonyja kojem se divio. Prilikom posjeta primijetio je kako svi zaposlenici nose identičnu odjeću. Sonyjev zaposlenik ispričao mu je kako je cijela stvar krenula nakon Drugog svjetskog rata kada nitko nije imao odjeću, pa je Sony za sve kupio identičnu radnu odjeću. Mnoge japanske kompanije učinile su isto, pa je uskoro odjeća postala način za zbližavanje zaposlenika i promicanje određene korporativne kulture. Impresioniran njihovim dress codom pokušao je nagovoriti zaposlenike Applea na isto. Reakcije su bile negativne i Jobs je morao odustati, ali se prilikom posjeta Japanu sprijateljio sa Sonyjevim dizajnerom Issey Miyakeom kojeg je zamolio da mu dizajnira nekoliko crnih dolčeviti koje su se Jobsu toliko svidjele da je na kraju Miyake dizajnirao više stotina identičnih dolčevita.

Jobs je htio biti vizualno prepoznatljiv, gotovo brendiran – a mnogi će se složiti da mu je to i pošlo za rukom.

13) Pad nas čini snažnijima

Svatko doživi poraz, samo je važno kako na njega reagira. 1984. godine Steve Jobs dobio je otkaz u Apple-u. 2005. godine o tome je rekao: „Tada to nisma vidio, ali ispostavilo se da je otkaz u Apple-u bila najbolja stvar koja mise dogodila. Teret uspjeha zamijenilo je prosvjetljenje – ponovo sam postao početnik, manje siguran u stvari. To je otvorilo vrata najkreativnijem razdoblju mog života.“  

14) Naučite primiti 'ciglu u glavu'

„Ponekad vas život udari ciglom u glavu. Ne gubite vjeru. Uvjeren sam da je jedina stvar, koja me motivirala, bila ta što volim ono što radim. Morate otkriti što volite. To je istina za vaš posao jednako kao i za mlade ljubavnike. Vaš posao ispunjavat će velik dio vašeg života i jedini način kako možete biti zaista zadovoljni je – da radite posao u koji vjerujete.

15) Nećemo živjeti vječno

„Pomisao da ću uskoro umrijeti postala je moj najvažniji alat u donošenju životnih odluka. Jer gotovo sve – očekivanja, ponos, strah od nelagode ili neuspjeha – izblijedi  i ostane samo ono što je zaista važno.“

Spremni na promjenu definicije uspjeha?

„Jedini način kako možete odlično raditi svoj posao je da volite to što radite. Ako to još niste pronašli, nastavite tražiti. Nemojte se predati. Kao i sa svim stvarima koje se tiču srca, znat ćete kada ste ga pronašli. I, kao svaka dobra veza, postajat će sve bolje kako godine prolaze. Stoga nastavite tražiti dok ne pronađete. Nemojte se smiriti.“

Izvor: Income Diary   

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.