Share
Tweet
Share
Send to friend

Informatičko znanje koje vam daje prednost pri zapošljavanju

„Svakodnevno koristim računalo“ je fraza koju poslodavci čuju od većine kandidata. Ovo su računalne vještine koje vam doista pomažu da 'iskočite' iznad drugih na brojnim radnim mjestima.

Informatičko znanje koje vam daje prednost pri zapošljavanju

Tvrdite da se dobro snalazite u svijetu informatike, a ne znate nijednu kraticu putem tipkovnice? Ili se pitate što je to CMS, a Excell ne otvarate gotovo nikad. Ove stvari vrijedi naučiti bez obzira radite li kao policajac, karijerni savjetnik, novinar, tajnica ili prodavačica u trgovini.

Windowsi – sitnice koji bi trebali znati gotovo svi

Jeste li postavili postavke Worda tako da vam sačuva sve ono što ste radili iako je, primjerice, nestalo struje? Možete li pronaći izgubljeni dokument ili sliku putem Search-a ili organizirati fajlove tako da ih ne morate tražiti, po datumu i po veličini? Što vam predstavljaju izrazi back-up ili ekstenzije fajlova? A kad jednom dođete u dodir s IT-ovcima koji vrte pojmove mrežnog i lokalnog diska, znate li koja je razlika? Brojna pitanja na koja bi svakako trebali znati odgovor i bez traženja posla.

Excel – mali čarobnjak Office paketa za sve koji imaju veze s brojevima

Programi Office paketa još uvijek su nezamjenjivi, a možda najveći potencijal krije se u Excelu. Program za računanje, rad s tablicama koji olakšava sve od vašeg osobnog financijskog praćenja do velikih troškovnika ili prikaza tablica i grafova. Mnogi ljudi znaju samo otvoriti Excel i upisati brojeve, a čuli smo i za slučajeve prepisivanja Excelovih tablica. Potreban je dodatan trud da biste prešli u naprednu skupinu korisnika, no s više trikova ovog programa u rukavu, na poslu postajete nezamjenjivi.

Multimedia Fusion za prezentacije, prodaju, predavače, kreativce...

Ukoliko niste  zaljubljenici u video igre, teško da ste čuli za ovaj program. No, jeste li znali da vam to pomaže u kreaciji jedinstvenih interaktivnih prezentacija na dojmljiviji način od Power Pointa? Prezentacije, screen saveri i vaši vlastiti mini programi postaju moguća remek djela za koja vam nije potrebna diploma iz IT-a, a svakako očekujete pitanja: „U kojem programu ste to napravili, ja to nemam na svom Power Pointu...?“.

Content management sistemi –CMS za novinarstvo, PR i marketing

Omražen ali nužan sustav content managementa  koji zamjenjuje nekadašnje tiskare čeka sve koji će doći u doticaj s blogovima, portalima, društvenim medijima, marketingom. Ukratko, to je program putem kojeg objavljujete sadržaj u digitalnom svijetu. Iako tvrtke u Hrvatskoj često koriste lošije varijante koje vam oduzimaju strpljenje, dobro baratanje CMS-om je prava prijelazna vještina budućnosti koju uopće nije teško naučiti.

Photoshop za sve kreativce i ljude koji u tvrtkama podižu raspoloženje

Imate brojne druge programe, a teško da će vas Photoshop dočekati na kompjuteru u tvrtki osim ako niste dizajner, no svaki ljubitelj ove čudesne digitalne komore zna da u njoj možete napraviti gotovo sve. Šefici treba popraviti frizuru na slicu, želite dojmljiv plakat za vaše događanje ili super poklon koji uključuje fotografiju – Photoshop vam postaje najbolji digitalni prijatelj. Uči se godinama, ali se većina korisnika jako brzo može igrati osnovnim alatima.

Adobe Dreamweaver – za  poduzetničke duše koje žele više

Ukoliko nisi na netu, kao da ne postojiš, uzrečica je koja polako postaje stvarnost diljem Hrvatske stoga će manje tvrtke, obrti ili možda vi kao samozaposleni htjeti unaprijediti svoje internetske stranice i otvoriti nove. Iako je ponekad najbolje angažirati stručnjaka, uz osnovna znanja o HTML-u s ovim se možete zabavljati do dugo u noć na radost i uštedu vašem poslovanju.

Ovo je samo mali dio golemog znanja koje polako prelazi sferu IT stručnjaka do osnovne informatičke pismenosti. Koji su vaši nezamjenjivi alati i vještine? (M.D.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.