Share
Tweet
Share
Send to friend

Elena Cvjetković: Bitching about…

Žena je ženi – vučica? Umjesto da jedna drugoj pomognu, žene ponekad odmažu ženama. Ako Vam je ovaj scenarij poznat – niste jedini. Elena Cvjetković progovara o ženskom bullyingu.

Elena Cvjetković: Bitching about…

Nikakva senzacionalna novost: mi žene nismo uvijek baš jako dobre i fine jedne prema drugima.  Nesigurnost, dojam nesavršenosti, kompetitivnost i strah od uspjeha (neuspjeha) ponekad nas pretvara u prave rospije (popularnije: bitches, a ima i drugih naziva koje baš i ne bi navodila) prema drugim – ženama.

Zanimljivo, nitko se baš o tome ne usudi previše javno govoriti, čast izuzecima. Uz sve konferencije o ulozi žena u poslovnom svijetu, poduzetništvu, kampanjama za porast udjela žena u aktivnoj politici i tako dalje, rijetko ćete pronaći susrete, konferencije, okrugle stolove ili radionice na ovu temu. Obično su prisutne poslovne teme „obučene u roza“ odsjaj.

Umjesto da jedna drugoj pomognu, žene ponekad odmažu ženama, na primjer, ograničavajući im pristup važnim sastancima ili sudjelovanje na projektima, prilikom dodjele važnih poslovnih zadataka, ili stavljanja na liste za unaprijeđenje, dodatnu edukaciju, usavršavanje ili individualni coaching. Ako Vam je ovaj scenario poznat – niste jedini.

Zanimljivost: autorica Rachel Simmons, u knjizi »Ženski bullying«, ponudila nam je listu karakteristika koju posjeduje svaka idealna djevojka tj. svaka antidjevojka. Ta lista je sačinjena od strane stvarnih djevojaka, učenica američkih srednjih škola.

* Idealna djevojka je vrlo mršava, lijepa, izvještačena, glupa, popularna, nasmiješena, sretna, bespomoćna, ovisna, ima puno momaka i manipulativna.
* Antidjevojka je zlobna, prepametna, bezobrazna, muškobanjasta, ozbiljna, snažna, neobuzdana, egocentrična, tvrdoglava, neovisna i bezobzirna.

Za koju mislite da će biti uspješnija na poslu? Kakav stereotip!

Možemo mi teoretizirati o različitim razlozima zašto žene „miniraju“ druge žene, no ženski bullying, ma koliko indirektan bio, je upravo to – bullying. Samo u drugačijem obliku od muškog, direktnog. I kao takav – jedanko neprihvatljiv. Jedna od istina je sljedeća: nas, cure, odgajaju da budemo „dobre“ i da izgledamo „dobro“. Od nas se očekuje da budemo ljubaznije, pružamo podršku i pokažemo puno razumijevanja za druge. No, kako nismo savršene, jako puno zapretene ljutnje, one koju ne izražavamo, ostaje u nama. Bitch će uspjeti izraziti svu svoju ljutnju, nesigurnost, nezadovoljstvo, na više-manje otvoren način – prvenstveno prema ženama.  Donekle se slažem s ovom teorijom: podosta bitchy ponašanja čine pogrešne emocije na pogrešnom mjestu/ili usmjerene prema pogrešnoj osobi. No, mislim i da su neke od nas bitches jednostavno zato – što ne znaju drugačije steći samopotvrdu.

Vjerujem da i tema ženskog bullyinga sugerira da se o njoj treba puno više govoriti, javno, uključiti je u programe konferencija, skupova i raznih događanja na temu žena u poslovnom svijetu, no – osjetite li manje ili više prikrivenu bitch iznutra - potrebno je i raditi na sebi, otkriti svoju pravu snagu i živjeti ispunjenim životom.

OTKRIJTE SNAGU ŽENE

Woman within. Power within.

Koliko se usudite biti žena na poslu? Kolika ste podrška svojim kolegicama? Svojoj šefici? Kako dobro balansirate između poslovnog i privatnog života?  Koliko sebi dozvolite biti  ženstvene i senzualne? Koliko iskreno izražavate svoje misli i osjećaje – na poslu i doma? Vjerujete li u snagu žene u vama? Koliko se, ustvari, poznajete?

Ženama – od žena: ovu radionicu osmislile su žene, za žene. Kao coachevi usmjereni Vašem osobnom napretku i postizanju vlastih ciljeva, nudimo seriju vježbi,  alate i drugačije poglede koji doprinose raznim promjenama. S vama će raditi Jasmina Bjelica, Relationship&Life Coach i Elena Cvjetković, Business&Life Coach.

Kako ćete znati da li je ovo radionica za Vas? Vjerujemo da svaka žena intuitivno zna što je dobro za nju. Naše radionice pružit će Vam alate i znanja osobnog razvoja i spoznaju područja u kojima možete rasti kako biste živjele životom u svoj njegovoj punini. Jedini preduvjet učestvovanja je otvorenost i želja za samospoznajom.

Ciklus počinje radionicom koja će se održati 17. ožujka 2012., od 10 do 18 sati. (www.misliona.hr ili www.odnosi.hr)

 

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.