Share
Tweet
Share
Send to friend

Tabu teme na razgovoru za posao?

Svi koji su odradili barem jedan razgovor za posao znaju da postoje pitanja koja nije primjereno postaviti. To su pitanja koja se odnose na dob, bračni status i sl.

Tabu teme na razgovoru za posao?

Ipak, mnogi poslodavci kroz neobavezno čavrljanje pokušavaju doznati i ovakve informacije. Hoćete li ih pružiti, ovisi o Vama no, korisno je znati kako je riječ o pitanjima na koja zaista ne morate odgovoriti. 

Godine (ni)su važne

Nekim tvrtkama dob kandidata igra ulogu prilikom donošenja odluke o zapošljavanju. Ako tu dob ne mogu iščitati iz životopisa, informaciju će pokušat doznati tijekom razgovora za posao. Čavrljanje može teći bezazleno, postavljanjem pitanja o vašem obrazovanju, najdražim predmetima, aktivnosti kojima ste se bavili u mladosti.

Mnogi ljudi rado će se prisjetiti tih dana, a zatim, na primjer, slijedi pitanje: „Čini se kako ste uživali u studentskim danima. Jeste li rano diplomirali?“ Ako je vaš odgovor „Da, u roku, s 22 godine“ nije teško izračunati koliko imate sada. Ovo možete izbjeći ako na slično pitanje jednostavno odgovorite s „Da“ ili „Ne“, bez dodatnih pojašnjenja.

Koga zanima nacionalnost?

Pitanja koja nemaju veze s radnim mjestom za koje ste se prijavili su opasna i nepoželjna vrebaju u neobaveznom čavrljanju. Npr. „A odakle ste?“ ili „Gdje ste rođeni?“. Kao i kada su u pitanju godine, na ovo možete odgovoriti, ako baš želite.

Poslodavac ima pravo provjeriti možete li raditi u ovoj državi, ali nema pravo ispitivati vašu nacionalnost, obiteljsko prijeklo i jezik koji znate, osim ako njegovo poznavanje nije traženo u sklopu tog konkretnog radnog mjesta.

Brak i obitelj su privatna stvar

Pitanja o obitelji su nedozvoljena. Iako ispitivači ponekad žele postavljati ovakva pitanja kako bi opustili kandidata, riječ je o temi koja krije mnoge opasnosti. Pitanja o bračnom statusu, supružniku, djeci ili planiranju obitelji strogo su zabranjena, posebno kada su u pitanju kandidatkinje.

Ispitivači ponekad upravo kandidatkinjama znaju postaviti pitanje „Jeste li spremni na poslovna putovanja?“ Ako je riječ o pitanju koje nije postavljeno drugim (muškim) kandidatima, smatra se neprikladnim.  

Navike i vjera nisu važni za budući posao

Nitko vas nema pravo pitati jeste li vjernik, idete li u crkvu i slična pitanja. Opet, ako ne želite, na ova pitanja na morate odgovoriti. Ista stvar vrijedi za pitanja o vašim osobnim navikama. Tako ne morate odgovoriti na pitanje „Jeste li pušač?“ ili na pitanje o konzumaciji bilo kakvih legalnih sredstava.

Opreza nikad dosta

Većina kandidata na razgovoru za posao opterećena je mišlju da mora zadiviti sugovornika. Zbog toga posvećuju premalo pažnje postavljenim pitanjima i analizi: s koji je ciljem pitanje postavljeno?

Koncentrirajući se na to da što bolje odgovore, kandidati često puta uopće ne 'registriraju' neprikladna ili nedozvoljena pitanja. A upravo u odgovorima na njih leže najveće opasnosti jer na temelju pruženih informacija ispitivač može odlučiti hoćete li dobiti posao, neovisno o vašoj kompetenciji. 

O vašoj kvalificiranosti moraju govoriti samo vaša dosadašnja poslovna postignuća i uspjesi. Nemojte dozvoliti da vam radno mjesto određuju informacije privatne prirode, koje su isključivo vaša osobna stvar. (M.M.) 

Izvor:  Hub Pages    

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.