Share
Tweet
Share
Send to friend

Preuzmite odgovornost

Kao što je većini poznato, 'čovjek je rob navika'. Kada pronađe nešto što mu odgovara u stanju je to svakodnevno ponavljati. To mu ulijeva sigurnost i pruža osjećaj zaštićenosti.

Preuzmite odgovornost

Često puta ovo se može primijeniti i na poslove. Ljudi mogu malo 'vrludati' u karijeri, dok ne pronađu ono što im se sviđa. Ako ste jedan od njih, čestitamo.

Ipak, promislite o onome što radite, pogotovo ako svoj posao radite dulje vrijeme. Postoje li naznake da bi vam tehnološki napredak mogao 'oduzeti' dio posla? Ili da je riječ o poslu koji se sada može raditi i od kuće ili honorarno? Ovo nisu jednostavna pitanja, ali dobro je promisliti o njima prije nego što to učini netko drugi.

Čemu sve ovo?

Prvenstveno zato jer vas želimo potaknuti da iskoračite iz svoje 'udobnosti' i pokušate nešto novo. Pritom ne mislimo na davanje otkaza. Pokušajte preuzeti odgovornost za neke stvari koje inače nisu u vašoj nadležnosti. To mogu biti vrlo jednostavne stvari, od organizacije ured do pisanja bloga. Uvijek je moguće stvoriti dodanu vrijednost, bez previše truda i s malo rizika. Pritom nadograđujete svoje vještine, iskustvo i 'širite horizonte'.

Ubrzo bi vas ugodno mogla iznenaditi činjenica da ste, zahvaljujući svojoj novoj ulozi, postali izvrstan bloger koji prati sva važna zbivanja na tržištu kapitala, tržištu nekretnina ili u obrazovnom sustavu.

Svaka prilika da pokušate nešto novo ili preuzmete odgovornost može djelovati zastrašujuće. Možda čak i frustrirajuće. Učenje nečeg novog nije uvijek jednostavno. Možda nećete uspjeti ili ćete zaredati nekoliko promašaja prije nego što nešto napravite kako treba. Nema veze.

Poradite na vlastitoj (dodanoj) vrijednosti

Smisao cijele priče (vježbe) je da se naprosto okušate u nečem novom, izvan svojih okvira poznatog (i sigurnog). Nemojte se opterećivati visokim očekivanjima i mišlju da od početka morate biti stručnjak u onome što radite.

Shvatite sve ovo kao dobru zabavu, istraživanje vlastitih potencijala i mogućnosti te usavršavanje kojim ćete povećati vlastitu vrijednost i učiniti se još korisnijim za svog sadašnjeg ili budućeg poslodavca. Na ovaj način sami sebe činite i manje zamjenjivim. Posao može obavljati svatko. Stvoriti dodanu vrijednost – ne. (M.M.)

Izvor: Down the Hall

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.