Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako razgovarati sa šefom

Koliko vas je bilo u situaciji da nikako ne možete shvatiti ponašanje svog šefa ili što zapravo očekuje od vas? Jeste li to pokušali promijeniti ili se priča uvijek iznova ponavlja?

Kako razgovarati sa šefom

U komunikaciji sa šefom i ponašanju prema šefu postoje određena pravila. Za početak, važni su pozitivan pristup i jasnoća izražavanja. Sve što želite reći mora biti rečeno jasno i iskreno, neovisno o temi razgovora. Važan je i ton. Osim što mora biti ljubazan, šefu mora slati poruku da ga cijenite. Ako šef osjeća da ga cijenite i poštujete biti će susretljiviji prema vama i voljan pružiti pomoć. 

Slobodni dani

S druge strane, ako tražite uslugu, npr. nekoliko slobodnih dana, vaš šef mora znati koji je razlog tome, a ukoliko vam želi pružiti pomoć, morate mu reći detaljnije informacije. Nemojte se ustručavati odgovoriti iskreno na sva postavljena pitanja jer šef ne pokušava zadirati u vašu privatnost. Razgovori ovakve vrste uvijek se vode kontekstu posla.

Pripremite se na 'Ne'

Nemojte zvučati neuljudno ili agresivno. Pogotovo ako tražite uslugu. Šef vam može pomoći samo u okvirima poslovne politike. Ako želite slobodne dane, a on ne može pronaći osobu koja bi vas u tom periodu zamijenila, nemojte odmah mijenjati retoriku, biti ljuti ili nepristojni.

Govor tijela

Važan je i govor tijela. Prekrižene ruke znak su obrambenog stava i zatvorenosti. Ruke mirno položene na krilu, otvorenih dlanova, znak pristupačnosti i srdačnosti.

"Imam sjajnu ideju!"

Ako imate kakav poslovni prijedlog, izložite ga u najvažnijim crtama, jasno. Izbjegavajte digresije, duge opise i nemojte šefa zamarati detaljima. Oni će doći na red jednom kada ideja bude prihvaćena i krene u realizaciju.

S druge strane, ako je šef zainteresiran za prijedlog i traži više informacija, unaprijed se pobrinite da imate spreman odgovor na svako njegovo (potencijalno) pitanje. U tome će vam pomoći dobra priprema i razrada ideje prije samog razgovora.

Ukoliko šef odbije vašu ideju nemojte se duriti ili ljutiti. Biti će prililka za nove prijedloge i projekte. Pokušajte se emotivno distancirati od svoje ideje, koliko god dobra bila. Za razliku od većine zaposlenika, šef svaki prijedlog promatra u širem kontekstu i vjerojatno će dobro procijeniti je li riječ o nečem korisnom i isplativom ili ne.

"Možete li mi pojasniti pitanje?" 

Šef vam je dao zadatak ili postavio pitanje, a vi ne razumijete što očekuje od vas? Nemojte se ustručavati zamoliti ga da vam detaljnije (ili još jednom) pojasni što točno očekuje. Ako vam nije jasno što morate napraviti izgubit ćete puno vremena pokušavajući to 'otkriti' sami ili uz pomoć kolega, a postoji i velika opasnost da ćete zadatak pogrešno interpretirati i napraviti. To je puno gore nego da šefa odmah zamolite za dodatne informacije ili da vam naprosto pojasni svoja očekivanja.

Budite profesionalnost 

Jednom kada ste izašli iz ureda, ostanite diskretni i nemojte odmah s kolegama podijeliti sve detalje razgovora.

Pokažite samostalnost 

Posljednja, ali ne i najmanje važna stvar u komunikaciji sa šefom odnosi se na rješavanje tekući problema. Nemojte šefa zamarati sa svakim problemom na koji naiđete, pogotovo ako je u pitanju 'problemčić'. Pokažite samostalnost, a šefu se obratite za pomoć samo ako je u pitanju zaista veliki problem ili nešto od iznimne važnosti za poslovanje tvrtke. Ako šefa svakodnevno 'vučete za rukav' mogao bi potegnuti pitanje vaše kvalificiranosti i sposobnosti, a to može imati kobne posljedice na vašu karijeru. (M.M.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.