Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako odgovoriti na pitanje o snagama i manama

Jedno od uobičajenih pitanja na razgovoru za posao jest i ono o snagama i manama kandidata. Jednostavno pitanje, težak odgovor? Više ne!

Kako odgovoriti na pitanje o snagama i manama

Mnoštvo njih tu upadne u zamku, pa općenito odgovore nešto kao: "Moja je jaka strana što sam vrijedan radnik, a mana mi je da se uzrujavam kada netko drugi ne obavi svoj posao na vrijeme". Takav odgovor je, međutim, u najmanju ruku nemaštovit. Većina ljudi za sebe smatra da su vrijedni radnici.

Neki se pak ne mogu sjetiti svojih mana, pa kažu: "Zapravo se ne mogu sjetiti niti jedne svoje mane. Možda bih mogao biti usredotočeniji. A moja snaga je vjerojatno to što sam dobar u odnosima s ljudima i to što se uobičajeno ne uznemirujem lako". Ovaj odgovor počinje s negativnim, a nastavlja s nejasnim riječima: možda, vjerojatno, uobičajeno…

Pa na koji način odgovoriti na pitanje o snagama i manama?

Procijenite svoje snage

Procijenite svoje vještine i identificirat ćete svoje jake strane. To svakako treba učiniti prije intervjua. Napravite listu svojih vještina i podijelite ih u tri kategorije:

  • Vještine koje se zasnivaju na znanju: Stečene obrazovanjem i iskustvom (na primjer, računalne vještine, jezici, dodatna obuka, stupanj obrazovanja, tehničke vještine)
  • Prenosive vještine: Vještine koje nosite sa sobom s posla na posao (na primjer, komunikacijske vještine, analitičko rješavanje problema i planiranje
  • Osobne karakteristike: Vaše jedinstvene kvalitete (na primjer, odgovornost, fleksibilnost, marljivost, točnost, sposobnost biti timski igrač)

Kada dovršite listu, odaberite tri do pet snaga koje se poklapaju s onime što poslodavac traži u oglasu za posao. Pripremite se i da tvrdnju o svojim jakim stranama potkrijepite primjerom.

Procijenite svoje mane

Ovo je vjerojatno dio pitanja kojeg se svi užasavaju. Svi imaju mane, no tko bi ih želio priznati baš na razgovoru za posao. Najbolji način da odgovorite na ovo pitanje je da umanjite svoje negativne karakteristike i naglasite pozitivne. Odaberite neku svoju negativnu karakteristiku i odmah ponudite rješenje kako ju prebroditi. Držite se podalje od osobnih karakteristika i koncentrirajte se na poslovne. Na primjer: "Ponosim se time što uvijek gledam širu sliku. Moram priznati da mi zbog toga ponekad promaknu neki detalji, pa u timu uvijek volim imati i nekoga tko je orijentiran na detalje".

Pripremite svoje odgovore

Napišite pozitivnu izjavu koju možete izreći puni samopouzdanja. Na primjer: "Moja jaka strana je fleksibilnost i sposobnost brze prilagodbe promjenama. Kao menadžer zadužen za brigu o klijentima, na svome sam posljednjem  poslu promijenio negativno radno okruženje i razvio snažan i međusobno podržavajući tim. Što se tiče mojih mana, mislim da bi mi menadžerske vještine mogle biti bolje i stalno radim na tome da ih unaprijedim".

Upamtite da kada se postavi ovo pitanje, poslodavac traži nekoga tko će se dobro uklopiti u tim i na temelju odgovora stvara svoju sliku o vama. Svu svoju snagu uložite u izjavu o svojim jakim stranama – to je ono što nudite – i dajte poslodavcu do znanja da iako možda niste savršeni, radite na svojim nedostacima. (T. B.)

Izvor: Monster

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.