Share
Tweet
Share
Send to friend

Od ovčje vune na cesti do posla

Nezaposlenost, prijateljstvo, ljubav i ekološka osviještenost spojili su četvero mladih ljudi na otoku Krku u projektu otkupa ovčje vune. Planiraju otvoriti 17 centara, a već su odradili jednu uspješnu poslovnu godinu s Talijanima.

Od ovčje vune na cesti do posla

Karolina Depope Naso i njezina sestra Marica Depope te Josip Jurlina i Dejan Kristan iz Slovenije prije godinu dana stavili su na kup osobnu ušteđevinu te aktivirali Dejanovu tvrtku Kristan nautika koja je dotad bila u mirovanju. Uskoro su započeli biznis s otkupom vune, piše Adriana Luić za Večernji list.

Sakupili 100 tona vune i sve prodali u Italiju

"Godinu dana proučavali smo tržište, savjetovali se s otkupljivačima u Srbiji i Bosni i Hercegovini jer smo u Hrvatskoj, na žalost, našli najmanje informacija o ovčjoj vuni. Ipak, najviše su nam pomogli naši kupci u Italiji, a i danas su nam najveći izvor informacija", prisjeća se početaka Karolina Depope Naso.

Iako nisu puno znali o vuni, a sami ovčari od kojih su otkupili 100 tona, prodali su im i 20% otpada, sve je prodano u Italiju gdje će se raditi tepisi i madraci.“Trenutačno pregovaramo s Englezima, Ircima, Nijemcima i Nizozemcima. Zato nam je bitno da ove godine prikupimo mnogo više vune", najavljuje Dejan Kristan.

Hrvatska nema praonicu vune, a Austrijanci žele izgraditi jednu za cijelu regiju

Prema njegovim riječima, Hrvatskoj trenutačno ima možda samo pet posto kvalitetne vune koja bi se mogla upotrijebiti u tekstilnoj industriji koja proizvodi fini i kvalitetan materijal za odjeću. Razlozi leže u obradi – Hrvatska nema mogućnost pranja vode, a jedan takav pogon košta oko osam milijuna eura. Postoje dva manja u BiH, a Austrijanci žele izgraditi jedan za područje čitave Jugoslavije.

„Nije problem samo u novcu, problem je u otpadnim vodama jer se za pranje vune koriste i kemikalije, a naši su zakoni vrlo restriktivni i mislim da bismo jako teško dobili dozvole za takvu praonicu. Ako se u BiH sagradi takva praonica, mi bismo je koristili jer nam je cilj jednog dana od hrvatske vune stvoriti brend", objašnjavaju Karolina i Dejan.

Planiraju otvoriti 17 centara za otkup vune i zaposliti radnike

Kristan nautika u 17 županija otvorit će sabirne centre za otkup bijele ovčje vune i sezonski u svakome centru zaposliti od jednog do tri radnika, ovisno o broju ovaca na određenom području.

Ovčari su najprije bili sumnjičavi prema organiziranom otkupu jer su imali loša iskustva s ljudima koji su skupljali vunu za potrebe crnog tržišta. "No, uz cijenu od 1,5 kuna za kilogram vune i poticaje lokalne zajednice te kada su shvatili da će naš radnik doći do njihovih vrata i pokupiti vunu te je odvesti u skladište, i oni su se smekšali", kaže Dejan Kristan.

Pripreme se već počele, a korist je višestruka jer je odbačena vuna (primjerice, samo se na otoku Pagu godišnje ostriže oko 40 tona vune koja ostane na kamenjaru ili uz rub prometnica) postala i estetski i ekološki problem. (M.D.)

Izvor: Poslovni dnevnik (tiskano izdanje)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.