Share
Tweet
Share
Send to friend

Zašto su žene bolje u razgovoru za posao?

Žene su uspješnije u razgovorima za posao zato jer se bolje pripreme za sam razgovor.

Zašto su žene bolje u razgovoru za posao?

Neke uspješne (poslovne) rezultate zaista možemo zahvaliti – vlastitom spolu. Pritom ne mislimo da ćete u nečemu biti dobri ili loši isključivo zato jer ste žena ili muškarac, već da neke stvari muškarci u pravilu rade bolje od žena i obrnuto. Konkretan primjer – razgovor za posao.

Uspjeh jamči priprema

Dobra priprema ključ je uspjeha na razgovoru za posao, a podjednako dobro za razgovor se mogu pripremiti i žene i muškarci.

Ipak, University of Western Ontario proveo je zanimljivo istraživanje koje pokazuje kako žene imaju bolji nastup na razgovoru za posao i to zato jer se bolje pripreme za sam razgovor.

Istraživanje je, naime, otkrilo kako su žene, za razliku od muškaraca, više zabrinute za ishod razovora zbog čega provode više vremena pripremajući se za taj razgovor. Tako će žena pročitati više savjeta na temu razgovora za posao ili odraditi više vježbi koje će joj pomoći u boljem nastupu (npr. kreirati popisa vlastitih vrlina i mana, unaprijed pokušati odgovoriti na 20 najčešćih pitanja na razgovoru za posao itd.)

S druge strane, muškarci ne osjećaju toliku zabrinutost i smatraju da im priprema nije potrebna. Ipak, njihov će nastup, uslijed nedostatka pripreme, ispasti - lošiji. 

Rezultat istraživanja i nije posebno iznenađujući, ako se zna da su žene i inače sklonije oprezu te da nerijetko podcjenjuju vlastite mogućnosti. Iz tog razloga više vremena posvećuju dobroj pripremi. 

Za razliku od žena, muškarci imaju puno više samopouzdanja zbog čega smatraju da im pripreme i analize nisu potrebne. Ipak, koliko god dobro bilo njihovo samopouzdanje, ponekad im se može 'obiti o glavu' jer nedostatak pripreme obično znači i lošiji nastup. Barem kada je razgovor za posao u pitanju. (M.M.) 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.