Share
Tweet
Share
Send to friend

Zašto je raditi više od 40 sati tjedno beskorisno

Natjerati sebe na odlazak s posla na vrijeme psihološki može biti vrlo teško, jer kod mnogih od nas postoji snažna veza između onoga koliko smo zauzeti i koliko se važnima osjećamo.

Zašto je raditi više od 40 sati tjedno beskorisno

Za mnoge od nas, pogotovo u današnje vrijeme, prekovremeni rad je postao normalna pojava. A posebno je to izraženo u malom poduzetništvu. Pokretanje posla je teško, stoga sve one neprospavane noći pokazuju koliko ste odlučni, ozbiljni i koliko naporno radite kako biste pokrenuli posao, točno?

Krivo. Prema rezultatima mnogih istraživanja, zbog učestalog rada više od 40 sati tjedno možete postati jedino neproduktivni (i vrlo, vrlo umorni). To je loša vijest za većinu radnika koji na poslu, prema nekim procjenama, obično provedu 55 sati tjedno. No, ne samo da je to beskorisno, već može biti i štetno.

Kratkoročna korist

Iako su 40-satni radni tjedan progurali sindikati, poslodavci su se na kraju s time složili jer su njihove vlastite analize pokazale da je to dobra poslovna odluka. Postoji mnoštvo istraživanja koja podupiru tu odluku poslodavaca s početka 20. stoljeća.

Ono što su ta istraživanja pokazala uvijek i iznova jest da industrijski radnici dnevno imaju osam dobrih, pouzdanih sati rada 'u sebi'. U 10-satnom radnom danu se u prosjeku ne obavi više posla nego u 8-satnom.

No, prekovremeni rad nije uvijek loša ideja. Od njega može biti i neke kratkoročne koristi, kada se, primjerice, nekoliko tjedana radi prekovremeno kako bi se u određenom roku lansirao neki proizvod. Međutim, istraživanja pokazuju da produljenje radnog vremena za 50 posto (s 40 na 60 sati tjedno), ne donosi 50 posto više produktivnosti. U prosjeku se može obaviti 25 do 30 posto više posla u tom vremenskom razdoblju.

Psihološki pritisak

Jednostavno rješenje je da prestanete ostajati u uredu tako dugo, no natjerati sebe na odlazak s posla na vrijeme psihološki može biti vrlo teško. Naime, kod mnogih od nas postoji snažna veza između onoga koliko smo zauzeti i koliko se važnima osjećamo.

"Živimo u kompetitivnom društvu i stoga jadikovanjem oko toga koliko radimo i koliko smo neispavani, pokazujemo koliko smo predani našem poslu i obitelji", kaže stručnjakinja Laura Vanderkam. Prekovremenim radom, dakle, ponekad više želimo nešto dokazati sebi, nego zaista obaviti posao. (T. B.)

Izvor: Inc.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.