Share
Tweet
Share
Send to friend

Redovitom tjelovježbom do veće produktivnosti

Smanjenjem mentalnog zamora lakše je izoštriti sposobnost mišljenja, kreiranja i rješavanja zadataka koji su pred nama.

Redovitom tjelovježbom do veće produktivnosti

Kontinuirana tjelovježba jača tjelesnu izdržljivost, smanjuje umor i rizik od pretilosti. Najnovija istraživanja pokazuju da produljuje životni vijek. Prema studiji koju je objavilo londonsko sveučilište King's College, a napravljena je na dva blizanca, onaj koji je više vježbao imao je dulje telomere. Radi se o vrhovima kromosoma za koje znanstvenici vjeruju da su najvažniji pokazatelji starenja. Vježbanjem se smanjuju kronične upale koje utječu na rast telomera, a njihova duljina važna je za očuvanje mladosti.

Sve više istraživanja pokazuje da vježbanje ne utječe samo na fizičko stanje našeg organizma, nego i na mentalno. Posljednje od njih, koje su proveli znanstvenici sa Svučilišta u Južnoj Karolini, na čelu s dr. Markom Davisom, pokazuje da vježbanje pozitivno utječe na rad mozga. "Sve je više dokaza koji pokazuju da vježba održava mozak mlađim", izjavio je dr. Davis za časopis Scientific American, piše Lidija Šeatović u Poslovnom dnevniku.

Istraživanje na miševima

Za tu tvrdnju zaslužni su miševi na kojima je istraživanje provedeno – znanstvenici su osam tjedana pratili kako tjelovježba utječe na njih, piše Daily Mail. Jedna grupa miševa sprintala je po pokretnoj traci pola sata dnevno, dok je druga grupa 'trčkarala' kavezom. Miševi aktivni vježbači mogli su izdržati 126 minuta vježbanja prije nego su se umorili, za razliku od rekreativaca koji su se umorili već nakon 74 minute.

U mozgu aktivnim miševa broj mitohondrija bio je puno veći nego kod onih koji su bili u kavezu . Nije bilo teško zaključiti da je intenzivnije vježbanje potaknulo proizvodnju mitohondrija, struktura u stanicama koje proizvode energiju – i to onu koja omogućava brži i učinkovitiji rad.

Kreativnost i mišljenje

Poslovno okruženje modernog čovjeka traži brz uspjeh koji najčešće nije rezultat stvarnog procesa kreativnosti kojem treba plodonosno okruženje kako bi se razvila dobra i uspješna ideja/proizvod. I prije istraživanja na miševima, rezultati mnogih znanstvenih istraživanja pokazala su da fizičko stanje našeg organizma može služiti ili štetiti razvojnom procesu kreativnosti koji se odvija u mozgu.

Tjelovježba snažno utječe na kemiju mozga i njegovu mogućnost da se ponovno umreži. Smanjenjem mentalnog zamora lakše je izoštriti sposobnost mišljenja, kreiranja i rješavanja zadataka koji su pred nama. I ne samo to. Važno je dobro raspoloženje i mogućnost djelovanja u situacijama kada smo nesigurni ili smo u nekoj rizičnoj situaciji u kojoj moramo donijeti dobru procjenu i odluku. (T. B.)

Izvor: Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.