Share
Tweet
Share
Send to friend

Mladima posao godinu dana bez plaće

Svi će poslodavci dobiti pravo da s mladim ljudima zaključuju ugovor o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa.

Mladima posao godinu dana bez plaće

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pripremio je prijedlog novog zakona o poticanju zapošljavanja koji želi donijeti po hitnom postupku kako bi uveo tri velike novosti u sustavu zapošljavanja. Prva je novost da poslodavci neće morati dvije godine plaćati doprinos za zdravstveno osiguranje ako zaposle mlade bez radnog iskustva ili dugotrajno nezaposlene s burze.

Najviše primjedbi na taj prijedlog došlo je iz Ministarstva financija i sindikata. U Ministarstvu financija smatraju da je to preskupo te podsjećaju da država i sada jednu godinu oprašta plaćanje svih doprinosa, osim mirovinskog, za sve novozaposlene radnike bez mirovinskog staža. Sindikatima je pak sporna činjenica da se pravo na oslobađanje od doprinosa osigurava i za rad na određeno. Njihov je prijedlog da to bude samo za rad na neodređeno, piše Večernji list.

Ne bi dobivali plaću

Drugi prijedlog je 'stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa' za sva zvanja. Svi će poslodavci tako dobiti pravo da s mladim ljudima zaključuju ugovor o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa. Za to vrijeme oni ne bi dobivali plaću, a poslodavac bi plaćao samo mirovinski doprinos. Stručno osposobljavanje za mlade s visokom stručnom spremom može trajati jednu godinu, a za obrtnička zanimanja dvije godine.

U prijedlogu zakona spominje se mogućnost da im za to vrijeme država osigura 1.600 kuna novčane naknade, ali nigdje ne stoji da bi taj novac bio isplaćen svakom tko pristane na taj novi oblik zapošljavanja.

Prema sadašnjim propisima, obveza stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa rezervirana je samo za mlade kojima je stručni ispit ili radno iskustvo utvrđeno zakonom ili drugim propisom kao uvjet za obavljanje poslova kao što su, primjerice, liječnici, stomatolozi i drugi koji moraju položiti stručni ispit. Njima se to vrijeme priznaje kao staž, a primaju i određenu naknadu.

Iskustvo

Rad bez plaće i bez garancije zaposlenja nakon što prođe ta godina poslodavci su dočekali objeručke, a sindikati su u pregovorima dobili tek ustupak da nezaposleni kojima država ne osigura 1.600 kuna novčane naknade neće biti brisani s burze ako odbiju stručno osposobljavanje. "Bojimo se da se time legalizira rad bez plaće", kaže Ana Miličević-Pezelj iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Ministar Mrsić izjavio je jučer kako zakon predlaže s namjerom da mladi ljudi koji su na burzi steknu radno iskustvo kako bi se poslije mogli kandidirati za posao. Država je i lani uključila stručno osposobljavanje u svoje mjere, što su poslodavci očito prepoznali kao najbolju priliku na tržištu jer jeftiniju radnu snagu naći neće.  Ugovor o stručnom osposobljavanju 2010. potpisalo je 448 osoba, a lani deset puta više – 4760. (T. B.)

Izvor: Večernji list 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.