Share
Tweet
Share
Send to friend

Pametnije na poslu: iskoristi radno vrijeme za učenje i usavršavanje

Ako želite napredovati na radnom mjestu i u djelatnosti kojom se bavite ili želite baviti, imajte na umu da stalno morate nastavljati svoje obrazovanje i razvijati svoje vještine.

Pametnije na poslu: iskoristi radno vrijeme za učenje i usavršavanje

To ne znači da nakon diplome ili stečenog zvanja morate upisati drugi fakultet, završiti bezbroj tečaja ili pročitati svu stručnu literaturu koja postoji na tu temu. Ponekad je dovoljno otvoriti oči i iskoristiti brojne mogućnosti za stjecanje novih znanja upravo tamo gdje vam ona i trebaju - na radnom mjestu.

Cjeloživotno učenje, kontinuirano obrazovanje i usavršavanje te stjecanje novih vještina su ono što poslodavci traže od zaposlenika danas. Tržište je u stalnim promjenama, ono što je jučer bilo aktualno, danas je već stara priča.

1) Informirajte se o svemu što se događa

Na poslu se obično strogo držite svojih zadataka i ne zanima vas što rade ostali? Promijenite pristup i saznat ćete puno novih i korisnih informacija. To ne znači da se, uz svu količinu posla koji morate obaviti, morate dodatno opterećivati i preuzimati poslove svojih kolega. Ipak, ako popričate s kolegama i šefom te saslušate što trenutno rade, koje probleme rješavaju i što se događa u tvrtki općenito, skupit ćete vrijedne informacije, možda razviti nove ideje za rješavanje problema ili se istaknuti inovativnim prijedlozima na idućem sastanku.

Budite znatiželjni, istražujte, pitajte sve što vas zanima, iako vas se to možda ne tiče izravno. Kad stvorite sliku o cjelokupnoj situaciji na vašem radnom mjestu i budete u toku sa svime što se događa, bit ćete puno sigurniji i samosvjesniji u poslu kojim se bavite, jer ćete otkriti da možete biti korisni u različitim područjima rada i odjelima poduzeća.

2) Uvijek iskoristite priliku da naučite nešto novo

Ovo je jedno od zlatnih pravila na poslu i u životu općenito. Ako se zateknete u situaciji da ne razumijete ili ne znate napraviti nešto u čemu je netko drugi dobar, zamolite ga za pomoć i naučite nešto.  Primjerice, potrebno je izraditi novi dizajn internetske stranice. Nemojte samo poslati formalni mail kolegi iz informatičke službe i moliti ga da na brzinu obavi tu uslugu, već otiđite i pitajte možete li sudjelovati u izradi, pogledati kako on radi i dobiti par korisnih savjeta i uputa. Tako ćete besplatno naučiti novu vještinu koja vam može biti itekako korisna, a suradnicima ćete pokazati da ste predani poslu, da želite stjecati nova znanja i da vam nije problem odvojiti malo svoga vremena za učenje. Uz to, i sami ćete se bolje osjećati, jer razvijate dodatne vještine i bolje razumijete posao.

3) Pohađajte seminare i predavanja iz područja koja vas zanimaju

Ako nemate vremena za dugotrajnija usavršavanja možda ipak možete izdvojiti dan ili dva za odlazak na predavanja stručnjaka iz vaše djelatnosti, seminare ili konferencije na kojima se predstavljaju noviteti na tržištu. Ovo je izvrstan način da napredujete i steknete nova znanja iz onog što vas zanima. Javit će vam se nove ideje, bit ćete u korak s novostima. Također obratite pozornost na tečajeve koji se nude na internetu, organiziraju u sklopu vašeg poduzeća ili u specijaliziranim ustanovama. Često nisu skupi, a pomoći će vam ne samo da naučite nešto novo, već da upoznate druge ljude iz branše te proširite mrežu poslovnih kontakata.

4) Zamolite nekoga da vam bude mentor

Koliko god dobri bili u onome što radite, vjerojatno ćete uvijek biti u situaciji da postoji netko napredniji od vas. U vašem poduzeću sigurno postoji netko s više iskustva ili stručnog znanja u onome čime se bavite, a možda su toj osobi i jednostavno dodijelili zadatke koji su vas zanimali. Ako imate u vidu nekog takvog, iskoristite priliku i zamolite ga da vam bude mentor. Tako ćete uvelike povećati šanse za napredak na radnom mjestu. Osoba kojoj se obratite sigurno će vam htjeti pomoći i prenijeti dio svog znanja, savjetovati vas kako riješiti problematični zadatak, objasniti kako je došla do svoje sadašnje pozicije ili što čini po pitanju svog daljnjeg napretka i profesionalnog usavršavanja. Njemu/njoj bit će drago jer će znati da cijenite njegovu pomoć, a vi ćete dobiti korisne savjete i informacije koji vam mogu pomoći napredovati u karijeri. (S.Š.) 

Izvor: Hot100tips.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.