Share
Tweet
Share
Send to friend

Zanemarujete hobije i radite previše? Ovisnik ste o poslu

Znanstvenici vjeruju kako se ovisnost o poslu pogoršava jer se gube granice između doma i ureda.

Zanemarujete hobije i radite previše? Ovisnik ste o poslu

Sve više ljudi posao sve češće nosi sa sobom kući, a malo tko si danas može priuštiti luksuz da isključi svoj pametni telefon nakon odrađena osmosatnog radnog vremena i zaboravi na rad do idućeg dana. Postajemo li ovisnici o poslu zbog napretka tehnologije, promjene načina razmišljanja, ali i drugih životnih uvjeta?

Norveški znanstvenici dizajnirali su skalu Bergen Work Addiction Scale kako bi odvojili oduševljene radnike od onih s problemima u ponašanju koji bi mogli nauditi sebi zbog previše rada, piše Daily Mail, a prenosi Večernji list.

Istražiteljica i doktorica Cecile Schou Andreassen sa Sveučilišta Bergen tvrdi da je ova skala prva takva u svijetu, objavljeno je u Journal of Pshycology. Testirana je na 12.000 zaposlenih u 25 različitih industrija, a odražava ono što doktorica zove "sedam temeljnih elemenata ovisnosti" kao što su upadljivost, raspoloženje, tolerancija, povlačenje, sukob, povratak i problemi.

Skalu su dizajnirali psiholozi s norveškog Sveučilišta Bergen s kolegama sa Sveučilišta Nottingham Trent. Znanstvenici vjeruju kako se ovisnost o poslu pogoršava jer se gube granice između doma i ureda, a zaposleni su konstantno u kontaktu zahvaljujući mobitelima, računalima i tabletima pa se je teže 'isključiti', a lakše raditi od kuće.

Isto tako, rastuća globalizacija znači za neke kompanije da kolege u različitim vremenskim zonama moraju stalno biti u kontaktu pa se o može dogoditi i izvan radnog vremena. Upravo svi ti razlozi pridonose da zaposlenici rade pretjerano i kompulzivno, što odgovara definiciji ovisnika. (T. B.)

Izvor: Večernji list 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.