Share
Tweet
Share
Send to friend

Održano predavanje "Hrvatsko i europsko tržište rada"

Predavanje "Hrvatsko i europsko tržište rada" održao je Jurica Šarčević, voditelj projekata na portalu MojPosao.

Održano predavanje "Hrvatsko i europsko tržište rada"

U povodu Dana Europe, Hrvatska studentska asocijacija je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, od 7. do 9. svibnja organizirala brojna predavanja i radionice. Jedno od predavanja – "Hrvatsko i europsko tržište rada" – održao je 9. svibnja Jurica Šarčević, voditelj projekata na portalu MojPosao.

Okupljenim studentima Šarčević je govorio o presjeku hrvatskog i europskog tržišta rada i o tome gdje tražiti posao u EU. Također, prezentirao je i primjere životopisa, te govorio o tome kako društvene mreže mogu pomoći u zapošljavanju.

Šarčević je na predavanju istaknuo kako radnu snagu u EU karakterizira niska pokretljivost, budući da danas svega 2 posto stanovništva radi u nekoj drugoj državi članici EU. Istraživanja su pokazala da je svega 1 posto stanovništva iz "nove" Europe – zemalja primljenih 2004., odnosno 2007. – odlučilo migrirati u neku drugu članicu EU. Ograničenja u pristupu na tržište rada "starih" članica EU, koja su vrijedila za radnike iz nekih novih članica EU, još nisu predviđena za radnike iz Hrvatske.

Cijelu EU, dodao je Šarčević, muči problem visoke nezaposlenosti mladih. Najveća je u Španjolskoj – 47 posto, Grčkoj – 40 posto, a Hrvatska je sa nezaposlenošću mladih višom od 40 posto pri europskom vrhu. Cilj EU je da do 2020. 75 posto stanovništva od 20 do 64 godine bude zaposleno.

Onima koje zanima zapošljavanje u EU na raspolaganju su EURES – mreža javnih zavoda za zapošljavanje članica EU, čiji će član nakon pristupanja Uniji postati i Hrvatski zavod za zapošljavanje, te EPSO – Europski ured za odabir osoblja koji organizira ispite za zapošljavanje osoblja koje radi u svim institucijama EU.

Šarčević je predavanje zaključio prezentacijom primjera životopisa te je govorio o korisnosti društvenih mreža pri traženju posla.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.