Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako zadržati najbolje zaposlenike

Uzmite si vremena za odabir najboljih zaposlenika. A tada, uložite jednako toliko vremena kako biste ih zadržali.

Kako zadržati najbolje zaposlenike

Kada imate odličnog zaposlenika na kojeg računate, a on ode od vas, vrijeme je da se zamislite: što ste mogli učiniti da ga zadržite i naravno, naučite nešto iz tog iskustva.

U čemu ste pogriješili? Jeste li se mogli pripremiti za ovo? Evo nekoliko stvari koje možete naučiti o sebi kako se ovo ne bi ponovilo:

1) Čitajte skrivene znakove

Je li vaš zaposlenik pokazao želju za dodatnim usavršavanjem u obliku stručne edukacije? Traži li od vas da mu povjerite veću odgovornost? Je li promijenio svoje ponašanje? Obratite pažnju na ove ozbiljne znakove koji upozoravaju da vaš zaposlenik postaje sve manje zadovoljan na svom radnom mjestu.

2) Svi voditelji/direktori moraju naučiti izbjeći iznenađenje.

Kada je tvrtka manja i jedna osoba nadređena lakše je kontrolirati procese, ali i uočiti promjene u ponašanju zaposlenika. U većim tvrtkama s više odjela morat ćete se osloniti na svoje voditelje ili direktore sektora, koji vas moraju obavještavati o svim važnim promjenama koje su uočili.

3) Gradite odnos s ljudima.

Budite iskreni i potičite otvorenu komunikaciju. Obavještavajte svoje zaposlenike o promjenama kroz koje tvrtka prolazi, ohrabrite ih da vam povjeravaju svoje planove. Pokažite zaposlenicima da cijenite njihovo mišljenje i pomoć – uključite ih u donošenje odluka od zajedničkog interesa i njegujte uzajamno povjerenje.

4) Potičite snove i želje zaposlenika.

Najprije se pobrinite da svi zaposlenici znaju koja je vaša vizija u upravljanju tvrtkom, poslovnim ciljevima i sl. Približite im tu viziju. Istovremeno, potaknite ih da s vama podijele svoje ambicije, snove i planove. Ohrabrujte ih u njihovim nastojanjima jer ostvarivanje njihovih individualnih ciljeva može značiti i ostvarenje vaših ili ciljeva vaše tvrtke.

5) Priznanje rada 

Dobri zaposlenici koji se trude moraju znati da netko taj trud vidi i cijeni. Iako se pretpostavlja da je plaća određena nagrada za dobro obavljen posao, dodatne pohvale, stimulacije ili kakvo drugo priznanje u skladu s mogućnostima, zaposlenik će znati cijeniti - to će ga dodatno potaknuti da svoj posao radi još bolje. 

6) Pobrinite se za B plan.

Morate imati na umu da će zaposlenik kad-tad otići na drugo radno mjesto ili na bolju radnu poziciju. Da se to dogodi sutra, znate li tko bi preuzeo njegov posao? Promislite o tome kako biste najlakše mogli prebroditi razdoblje dok ne pronađete novu, jednako kvalitetnu osobu te koliko će toj novoj osobi trebati vremena dok se potpuno ne uhoda u posao i sl. Ove informacije možete znati samo ukoliko doista znate što radi svaki od vaših zaposlenika. 

Izvor: Inc.com 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.