Share
Tweet
Share
Send to friend

Sedam grešaka kod traženja prvog posla

Nezaposlenost mladih je velika, kako u Hrvatskoj tako i u cijeloj Europi, te je konkurencija za svako radno mjesto žestoka. Stoga danas ima sve manje mjesta za pogreške pri traženju prvog posla. Donosimo sedam pogrešnih koraka kod traženja prvog posla:

Sedam grešaka kod traženja prvog posla

1. Držati sve za sebe

Kada tražite posao želite da to zna vaša mreža kontakata. Proširite glas da tražite posao svima koje znate, uključujući članove obitelji, prijatelje, profesore i bivše kolege. Iskoristite i internetske društvene mreže i kontaktirajte s lokalnim poslodavcima i tvrtkama za potragu za kadrovima.

2. Tretirati svaku priliku jednako

Jedan životopis nije prikladan za svaki oglas, stoga ne koristite isti dokument ili molbu kada se prijavljujete na natječaje u različitim tvrtkama. Skrojite životopis i molbu za svaki natječaj posebno i pokušajte saznati ime menadžera za zapošljavanje kako biste mogli personalizirati molbu.

3. Pravopisne i gramatičke pogreške

Više puta pročitajte životopis i molbu. Svaki dokument koji šaljete poslodavcu mora biti besprijekorno napisan i bez grešaka. Prođite kroz sve – životopis, molbu, zahvalu na prilici za intervju i budite sigurni da ne sadrže pravopisne ili gramatičke greške. Zamolite i prijatelje da vam pregledaju dokumente.

4. Ne provesti istraživanje

Kada se prijavljujete na oglas, osim onih informacija o tvrtki koje saznate iz samog opisa posla, potražite i dodatne informacije o tvrtki. Tako ćete na bolji način moći prezentirati kako možete pridonijeti uspjehu tvrtke.

5. Iznošenje prljavog rublja

Prije nego što nekoga upoznate uživo, on line imidž je sve. Fotografije vas kako se 'glupirate' sa svojim prijateljima mogu biti smiješne, ali isto tako mogu poslodavca navesti da se zapita o vama, pogotovo ako na fotografijama radite nešto ilegalno. Nemojte objavljivati ništa što bi se moglo smatrati neprofesionalnim.

6. Opuštenost

Jednom kada počnete tražiti posao, ponašajte se kao profesionalac kakav želite biti. Budite profesionalni u komunikaciji, odijevanju i nastupu.

7. Nepristojno ponašanje

Vjerojatno nećete dobiti svaki posao za koji se prijavite, no važno je biti pristojan sa svima koje sretnete na putu do zapošljavanja. Zahvalite svima koji vam pomognu u traženju posla, bilo da su njihovi napori urodili plodom ili ne. Također, pošaljite poruku sa zahvalom svakom menadžeru za zapošljavanje kojeg upoznate. (T. B.)

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.