Share
Tweet
Share
Send to friend

Dobio sam posao. Mislim...

Kada tražite posao nema ljepšeg nego primiti telefonski poziv u kojem ćete čuti rečenicu: “Rado bismo vas zaposlili.”

Dobio sam posao. Mislim...

Nakon takvog poziva prirodno je da želite skakati od sreće, razglasiti dobru vijest prijateljima i obitelji ili se nagraditi poklonom, izletom, izlaskom…

No, što kada od dobre vijesti prođe tjedan dana, a još uvijek vas nitko nije kontaktirao radi detalja? Ne želite dosađivati potencijalnom novom poslodavcu, ali već vas polako hvata panika. Možda ste se prerano poveselili?

Danas je zapošljavanje, kao i ekonomska situacija, podložno oscilacijama ili promjenama planova u posljednji tren. Može vam se dogoditi da razgovor za posao prođe fantastično, ostavite odličan dojam i dobijete informaciju da ste svakako ušli u uži krug, da bi nakon par mjeseci kontaktirali poslodavca i doznali kako je tvrtka odustala od zapošljavanja. To je test živaca, ali i scenarij na koji uvijek treba biti spreman.

Može vam se dogoditi i da vas zaposle, a već prvih dana na novom radnom mjestu otkrijete kako se vaš posao znatno razlikuje od onoga što su vam opisali na razgovoru. Ne želite prigovarati (sretni ste što ste uopće pronašli posao), ali imate pravo na objašnjenje.

Ako se ikada nađete u neobičnoj situaciji prilikom razgovora za posao ili zapošljavanja, posegnite za nekim metodama koje će vam olakšati stress:

1) Nemojte držati sva jaja u istoj košari

Možda vam se čini da je skoro zapošljavanje izgledno i tijekom razgovora za posao dobili ste prilično jasne naznake toga, ali nemojte vjerovati ničemu dok ne dobijete preciznu i konačnu potvrdu (ugovor). Ponekad se obećanje može izjaloviti zbog niza nepredviđenih okolnosti, a tada je udarac vrlo teško podnijeti ukoliko niste i druge opcije ostavili otvorenima. Više opcija daje i više samopouzdanja, što će vam dati poticaj u pregovaranju.

2) Ne ostavljajte prostora nesporazumima

Dobili ste usmenu potvrdu o zapošljavanju? Nemojte o tome obavještavati aktualnog poslodavca, obitelj ili prijatelje prije nego što dobijete i pismenu (potpisanu) potvrdu. Jednako tako, nemojte otići od pregovaračkog stola ako niste definirali sve uvjete: naziv i opis radnog mjesa, radno vrijeme, vaše dužnosti i visinu plaće. Definirajte detalje, to će i vama biti odlična priprema za prve radne mjesece.

3) Ne bojte se postavljati pitanja 

Nije neobično da proces zapošljavanja traje dulje od planiranog. Vaše su misli fokusirane na posao, ali imajte na umu da tvrtka, kod koje se bili na razgovoru, ima svoga posla koji je nerijetko prioritet u odnosu na selekcijski postupak. To ne znači da morate mirno sjediti i čekati dok vas netko ne nazove. S vremena na vrijeme možete kontaktirati tvrtku i provjeriti u kojoj je fazi selekcijski postupak. To nije napadno – upravo suprotno, pokazuje da ste zainteresirani i motivirani.

Neki stručnjaci savjetuju da tvrtku kontaktirate ukoliko je od razgovora prošlo sedam ili 10 dana. Podsjetite poslodavca na vaš razgovor i njegovu ozbiljnu ponudu, te napomenite da ste spremni započeti s radom i naprosto vas zanima kada ćete početi. Možete ga zamoliti da vam poziv uputi  mailom.

Ukoliko i nakon takve inicjative pomaka nema, krenite dalje. Nema smisla gubiti dragocjeno vrijeme, a i pitanje je želite li doista raditi za tvrtku koja vam daje ozbiljna obećanja, a zatim vas bez dodatnih informacija ili objašnjenja pusti da čekate mjesec ili više dana. 

4) Budite otvoreni za promjene

Tko god u današnje vrijeme dobije posao mora biti pripremljen na činjenicu da će taj posao u praksi sigurno razlikovati od onoga što je opisano tijekom razgovora za posao. Nekada je naglasak bio na samom poslu, danas je uglavnom na aktualnim projektima i zadacima. To znači da mnogi poslodavci od zaposlenika očekuju prilagodljivost, snalaženje u novim (neplaniranim) situacijama, više kreativnosti i inovativnosti. Nemojte zazirati od toga: nije svako odstupanje od dogovora loše ili gnjavaža. Upravo suprotno, velika je vjerojatnost da ćete dobiti priliku usvojiti nova znanja koja će vam koristiti u budućnosti.

5) Potražite crvene zastave

Bez obzira na tijek razgovora za posao i ponuđene uvjete, nemojte zanemariti intuiciju. Ako imate loš predosjećaj, pokušajte kroz razgovor doznati više informacija koje će vas uvjeriti u suprotno. Ako to nije pomoglo, vjerujte sebi. Teško je biti bez posla, no jednako je teško raditi u nezdravoj radnoj atmosferi. 

Izvor: Career Builder 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.