Share
Tweet
Share
Send to friend

Koje su najradišnije zemlje na svijetu?

O grčkim se radnicima u posljednje vrijeme loše pisalo, ali ispostavilo se da rade najduže u Europi.

Koje su najradišnije zemlje na svijetu?

Južna Koreja zemlja je u kojoj se radi najviše na svijetu, izvještava Reuters, a prenosi business.hr. U toj se zemlji, naime, radi 2.193 sata godišnje. Mnogo je veće iznenađenje Čile, koji je sa 2.068 sati zasjeo na drugo mjesto ljestvice.

O grčkim se radnicima u posljednje vrijeme loše pisalo, ali ispostavilo se da rade najduže u Europi i s prosjekom od 2.017 sati godišnje na trećem su mjestu u svijetu. Britanci na poslu ostaju 1.647 sati a Nijemci 1.408 sati godišnje pa su pri samom dnu tabele (ispod je još samo Nizozemska).

Podaci OECD-a i Međunarodne organizacije rada (ILO) pokazuju i da se najdulje radi u azijskim zemljama. Najviše se sati na poslu provodi u zemljama u razvoju, poput Bangladeša, Malezije, Tajlanda i Šri Lanke, ali više sati na poslu ne znači nužno i bolje obavljen posao.

"Dugo radno vrijeme obično je povezano s nižom produktivnošću po satu", objašnjavaju iz ILO-a. Zanimljivo je i to da je po radišnosti poznati Japan sa 1.700 radnih sati godišnje zauzeo sredinu liste. U razvijenijim zemljama smanjuje se broj radnih sati. Tako se sa 3.000 godišnje početkom 20. stoljeća smanjilo na 1.800 na početku 21. stoljeća, a u najproduktivnijim zemljama broj radnih sati još je manji od toga. (T. B.)

Izvor: business.hr 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.