Share
Tweet
Share
Send to friend

Ako tražite posao, ne radite ovo...

Znate koliko vrijedite, a ipak ne uspijevate pronaći posao? Čitajte dalje.

Ako tražite posao, ne radite ovo...

Ima puno talentiranih posloprimaca koji ostave loš (ili neupečatljiv) dojam zbog onog što kažu – ili ne kažu – kada se prijavljuju na oglas. Evo klasičnih propusta zbog kojih možda nećete dobiti posao:

Mijenjate poslove kao čarape

U čemu griješite: Svi poslovi koje ste pobrojali u životopisu traju svega nekoliko mjeseci. Poslodavac misli: “Ne mogu zaposliti ovog čovjeka – taman kad nauči raditi posao otići će, a ja ću opet morati objavljivati oglas, raditi selekciju…nemam vremena za to.”

Kako to popraviti: Uklonite iz životopisa sve poslove koje ste radili kraće od tri mjeseca (osim ako ste početnik na tržištu rada). Ako dogurate do razgovora za posao i poslodavac vas zamoli da kažete nešto o sebi, iskoristite priliku kako biste objasnili ‘rupe’ u životopisu. Možete reći da ste imali nekoliko kratkotrajnih poslova jer ste paralelno studirali ili ste imali puno drugih obaveza. Pritom možete naglasiti da ste sada zainteresirani za posao koji ćete raditi dulje vrijeme (u njegovoj tvrtki, naravno).

Ponašate se kao da posao ne želite

U čemu griješite: Dobro je što ste cool, što niste euforični i što ne djelujete očajno. Ipak, jeste li sigurni da pritom ne izgledate kao da vam 'nije stalo'? Posloprimci često kažu “Pa podrazumijeva se da želim posao, zato sam se prijavio!” Zapravo, to se ne podrazumijeva.

Kako to popraviti: Ako ste zaista jako zainteresirani za posao na koji se prijavljujete, slobodno to i recite. U molbi nije loše navesti da vas ta konkretna tvrtka jako zanima (i zašto) te da ste zaista vrlo motivirani za ovaj konkretan posao (i zašto). To nije ‘ulizivanje’ ili ‘klišej’.

Izgledate kao da nešto skrivate

U čemu griješite: Znate da poslodavci provjeravaju društvene mreže pa ste brže-bolje pobrisali sve (i dobro i loše). Ili ste poslali životopis u kojem ste pobrojali samo nazive poslova koje ste radili, ali niste opisali svoje radno iskustvo ili naveli konkretna postignuća. Vaša zamolba se svodi na: “Poštovani, prijavljujem se na vaš oglas za radno mjesto (naziv). Srdačno, Hrvoje Horvat.”

Kako to popraviti: Ne morate biti euforični i ispričati poslodavcu svoju životnu priču, ali možete s njim podijeliti nekoliko informacija koje će vašoj prijavi dati ‘osobnost’. Na kraju krajeva, niste robot – normalno je da ste aktivni na društvenim mrežama, da imate hobije, kućne ljubimce i da ste sretni jer je tvrtka (u kojoj doista želite raditi) objavila baš oglas za onu radnu poziciju za koju ste vi itekako kvalificirani.

Uplašili ste poslodavca

U čemu griješite: Suprotno gore navedenom, u molbi ste ostavili dojam euforične osobe i tekst koji ste im poslali ozbiljno graniči s ulizivanjem (nitko ne voli ulizice). Svakodnevno ih zovete, opsjedate, uporno im šaljete mailove, ‘slijedite’ njihove zaposlenike na Twitteru i prvi se odazivate na sve njihove aktivnosti. Možda ipak pretjerujete.  

Kako to popraviti: Usporite malo. Lijepo je dati do znanja da ste zainteresirani i motivirani, ali negdje morate povući granicu. Prijavili ste se na oglas, ljubazno sročili molbu. Nazvali ste i provjerili jesu li molbu primili. Odradili ste razgovor za posao, sve je prošlo u najboljem redu. Ako će htjeti, kontaktirat će vas. Ako to ne učine, nazovite ih i ljubazno objasnite da vas zanima u kojoj je fazi natječaj. Ali nemojte se ponašati kao priljepak.

Ostavljate dojam nemarne osobe

U čemu griješite: Pravopisna ili gramatička pogreška u prijavi ili životopisu gotovo je neoprostiva. Ne radi se toliko o tome da će vas netko smatrati nepismenim, već ostavljate dojam nemarne osobe. Greške se, naime, svakome potkradu. Da ste imali vremena za ‘drugo čitanje’ uočili biste ih i ispravili. Ali vi to niste učinili. Dakle, nije vam stalo.

Kako to popraviti: Ispišite životopis ili molbu i pažljivo je pročitajte (ili dajte nekome tko će pročitati).

Sretno! 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.