Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako se odjenuti za intervju?

Kada imate intervju promovirate sebe kao proizvod i želite te trebate imati najbolju moguću odjeću.

Kako se odjenuti za intervju?

Sutra imate intervju za posao. Naučili ste sve o tvrtki, pripremili se za sva pitanja koja vam mogu postaviti, čak ste i došli nekoliko minuta ranije. Ne možete biti više spremni nego što jeste. No, kada svratite do wc-a 'baciti' još jedan pogled u ogledalo, iskrsne pitanje: "Jesam li odjeven kako bih trebao biti za ovaj intervju?"

Kada imate intervju promovirate sebe kao proizvod i želite te trebate imati najbolju moguću odjeću, kažu stručnjaci. Sposobnost da ostavite profesionalan dojam se više svodi na to da odradite zadaću nego na trošenje novca. Stoga, kada se pripremate za intervju imajte ove savjete o odjeći na umu.

U redu je pitati što odjenuti

U mnogim tradicionalnim industrijama, kao što su financije ili računovodstvo, poslovno odijevanje će biti prikladno: odijelo, košulja i kravata ako ste muškarac ili poslovni kostim ako ste žena. U drugim industrijama, kao što su oglašavanje, odnosi s javnošću, grafički dizajn ili informacijske tehnologije nije toliko jasno što odjenuti. Ako je to slučaj pitajte za tvrtkin kodeks odijevanja kada vas prvi puta kontaktiraju oko intervjua.

Osobi s kojom razgovarate možete reći da želite biti sigurni da razumijete kulturu tvrtke i želite se sukladno tome prikladno odjenuti. To ne samo da nije loše, nego pokazuje i poštovanje. Ako pak sumnjate što odjenuti, odlučite se za konzervativnu varijantu.

Kupujte pametno

Ne morate kupiti nekoliko odijela za različite intervjue. U najvećem broju slučajeva možete proći s jednim, a možete mijenjati ono što nosite s odijelom, na primjer košulju.

Ne morate potrošiti bogatstvo

Posjetite trgovine koje imaju popuste ili outlete i potražite odjeću za intervju. Ne obazirite se toliko na cijenu koliko na procjenu koliko ćete tu odjeću koristiti. Razmišljajte dugoročno, da vam odjeća koju kupite može potrajati i služiti u različitim prilikama.

Ne zaboravite na odjevne dodatke

Ako nosite kožne cipele, neka budu ulaštene, a ako nosite cipele od brušene kože neka budu iščetkane. A ako su vam cipele stare već pet godina, promijenite pete kod postolara. Ako imate kožnu aktovku koja je u dobrom stanju, sada je pravo vrijeme da ju iskoristite.

No, hoće li se sav trud i trošak koji uložite u svoj poslovni imidž za intervju isplatiti? Apsolutno, slažu se stručnjaci. Vaš imidž je važan jer pokazuje koliko pažnje poklanjate detaljima i daje osobama zaduženima za zapošljavanje sliku kako ćete predstavljati tvrtku pred klijentima, bilo internim, bilo eksternim. Vizualna poruka koju šaljete čini veliku razliku u tome kako vas drugi doživljavaju i hoćete li ili ne dobiti posao. (T. B.)

Izvor: Monster 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.