Share
Tweet
Share
Send to friend

Nedopušteni otkaz nakon povratka s porodiljnog

U roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

Nedopušteni otkaz nakon povratka s porodiljnog

Pitanje:

Nakon povratka s porodiljnog prvi dan na poslu sam dobila otkaz. Iskoristila sam godišnji odmor i poslodavac mi je platio plaću manju za 1.000,00 kn. Kome se mogu obratiti ako mi ne plati ostatak?

Odgovor:

Sukladno odredbi članka 71., stavak 1. Zakona o radu, za vrijeme trudnoće, korištenja rodiljnog i roditeljskog dopusta, odnosno u roku od petnaest dana od prestanka trudnoće ili prestanka korištenja tih prava, poslodavac ne može otkazati ugovor o radu trudnici i osobi koja se koristi nekim od spomenutih prava.

Dakle, otkaz ugovora o radu koji Vam je poslodavac uručio prvi dan nakon povratka s rodiljnog dopusta je nedopušten. Napominjem kako se navedeni otkaz smatra povredom Vaših prava iz radnog odnosa, te se u skladu s tim vjerojatno primjenjuju rokovi za postupanje, a koji su predviđeni odredbama Zakona o radu ili drugim propisima. Napominjem kako se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili drugim propisom može predvidjeti i postupak mirnog rješenja spora vezano za otkaz ugovora o radu, pri čemu navedeni rokovi teku od dana okončanja postupka mirenja.

Vezano za isplatu umanjene plaće kao i savjetovanja vezano za sam otkaz ugovora o radu (ako ste zainteresirani pobijati takav otkaz ugovora o radu), preporučujem da se obratite predstavniku sindikata koji djeluje kod Vašeg poslodavca ili da zatražite pomoć odvjetnika.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.