Share
Tweet
Share
Send to friend

Elena Cvjetković: Osobni razvoj - ego barikade na putu?

Ego: "Najbolji prijatelj" koji je ponekad prikriveni "najgori neprijatelj".

Elena Cvjetković: Osobni razvoj - ego barikade na putu?

Osobni razvoj.

Kad izgovorim te dvije riječi, pratim i reakcije na njih. Različite su: od veselih upitnika u očima, do kolutanja očima. Dok jedni vide i prepoznaju potrebu osobnog rasta i razvoja, drugi pak ne vide ništa što bi trebalo mijenjati. Ego proradi, živne i – ne da se, ne 'na prvu'…

Kakva je uloga ega? Poput ogromnog procesora, ego može upravljati kako tumačimo sve što vidimo oko sebe i što nam se događa, na dnevnoj bazi. Znamo da će naša percepcija bilo kojeg događaja znatno utjecati i na to 'što je tu za nas', pozitivno ili negativno. Prilika ili prepreka? Mogućost ili opasnost? Odgovor uvelike ovisi o našoj percepciji, to znamo.

U čemu je onda 'catch'? Baš u tome što naš ego utječe i na našu percepciju, a uglavnom toga i ne budemo svjesni. Uključen je i u cjelovit proces kontrole, planiranja i usaglašavanja s realnosti. Uz uključene sigurnosne filtere, naravno.

Kakve to onda ima veze s osobnim razvojem? Ima, naročito u vezi s osobnom zonom udobnosti. Prepoznate li ulogu ega, vidjet ćete da nam može otvoriti vrata razvoja ili ih zalupiti, ostavljajući nas da živimo životom samonametnutih ograničenja. A to je popriličan uteg, zar ne? Naročito kad pomislite da se zna tako dobro skriti, zamaskirati i pretvarati da ga nema. Čak je nekad vidljiviji svima oko nas, nego nama samima. Onaj nespretni trenutak kad jako, jako puno saznate o sebi iz onoga što drugi pričaju o vama…

Ego nas prepoznaje kao samostalne jedinke u odnosu na naše okruženje, i to je dobro. Sve dok nije – predobro. I upravo tu je iskorak u novu dimenziju, zonu osobnog razvoja. U onom 'aha' trenutku, kad shvatimo kako otključavanjem nekih svojih, unutarnjih lokota dopuštamo sebi da budemo bolji i jači. To je točka s koje je onda sve ono što smo ranije gledali iz jednog kuta – jednostavno drugačije, mjesto s kojeg bolje vidimo i sve je nekako jasnije, i da – lakše. I opet – eto dobre hrane za naš ego! U onom trenutku kad prepoznate ono što daje rezultate, primijetit ćete i da vas vaše novo znanje i vještine čine boljima, uspješnijima u odnosu na one koji ne preuzimaju odgovornost za svoj život, stavove i odluke.

U tom trenutku, i ne radi se o egu: kad jednom naučite učiti iz svojih grešaka, lakše ćete razumjeti greške koje drugi čine. Kad se znate nositi s onime što vas boli, moći ćete pomoći drugima, s drugačijim problemima. Tek s empatijom, moći ćete bolje prihvatiti ljude oko sebe, biti dijelom njihovog života, ne gubeći sebe putem.

Jedna od ključnih stvari uspješnog osobnog razvoja je dobar uvid u važnost sadašnjeg trenutka. Ego, koji ima tendenciju gledati malo u prošlost, pa malo sanjariti o budućnosti može ometati u ovome, naročito kad je sagledavanje budućnosti u pitanju: na taj način gube se mogućnosti i prilike koje su sada i ovdje. Ne propustite ih: učinite nešto za sebe sada i odmah, ne sutra, ne sljedećeg tjedna ili u slijedećoj godini! 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.