Share
Tweet
Share
Send to friend

Zašto telefonska prodaja?

Telefonska prodaja čest je izvor zarade za studente. Fleksibilno radno vrijeme, redovita plaća, sustav nagrađivanja kroz bonuse, stjecanje korisnih znanja i vještina samo su neke od prednosti rada u kontaktnim centrima.

Zašto telefonska prodaja?

Unatoč tome, često čujemo stavove kao što su: "Ja nisam osoba za prodaju.", "Mrzim nagovarati ljude da kupuju ono što ne žele." ili "Tko meni garantira da ću ostvariti tu proviziju?" Koji su razlozi takvim uvjerenjima, kako ih premostiti te koje su stvarne prednosti rada u telefonskoj prodaji pročitajte u nastavku. 

Uvjerenja o telefonskoj prodaji koja susrećemo su najčešće negativno obojena. U razgovorima čujemo rečenice poput: "Ja nisam za taj posao." Ovakav stav može proizlaziti iz nedostatka samopouzdanja ili općenito negativnog stava prema prodaji. Dok je stavove teško mijenjati, na samopouzdanju ipak možemo poraditi. Iako je ono često osobna stvar, kod telefonske prodaje taj se osjećaj javlja kada "ne znamo što radimo". Možda nemamo viziju kako izgleda uspješno obavljen poziv, nismo dovoljno dobro upoznati ili nemamo pozitivna vjerovanja u proizvod ili uslugu koju prodajemo. Dodatnim edukacijama, razgovorima s kolegama koji imaju pozitivno mišljenje o usluzi koju prodajemo, kao i ispisivanjem prednosti koje proizvod nudi dobit ćemo jasniji uvid što i kako prodajemo.

Osim toga, u uspješnoj prodaji nas sprječava unaprijed stvoren stav kako ljude trebamo nagovoriti da kupuju ono što ne žele jer prodavači, da bi prodali uslugu, moraju biti naporni i prisiliti ih na kupnju. Neki prodavači uistinu jesu takvi, no radi se o stilu prodavača i njegovoj osobnosti. Umjesto toga, cilj nam je informirati kupce i pomoći im da u moru proizvoda i usluga dobiju informacije koje im trebaju, saznaju nešto novo, uštede i ispune svoje potrebe.

Čest prigovor je i varijabilna satnica uz proviziju. Djelatnicima se provizija čini kao nešto nedostižno čime se poslodavac služi kako bi uštedio na plaći djelatnika. Međutim, bonusi ili provizija u telefonskoj prodaji motiviraju i nagrađuju svaki postignuti uspjeh jer je dobar prodajni rezultat svima u interesu. Sigurno bi mnogi djelatnici voljeli da se njihov dobar rezultat dodatno plaća i nagrađuje, uz fiksni dio plaće. Posvećivanjem maksimalne pažnje svakom potencijalnom kupcu i ulaganjem u prodajne vještine moguće je zaraditi dobru studentsku plaću. Preduvjet za to je ne odustati na samom početku kako bismo ostavili prostora da steknemo samopouzdanje, naučimo što i kome prodajemo te razvijemo prodajne vještine.

Kad prevladamo ove izazove, koji najviše ovise o našim uvjerenjima i stavovima, imamo predispozicije za uspješan rad u telefonskoj prodaji. U većini slučajeva djelatnici prolaze niz edukacija koje poboljšavaju poslovnu komunikaciju, razvijaju prodajne vještine, probitačnost i samopouzdanje te uče zadržati pozitivan stav bez obzira koliko puta u poslu čuli "ne". Prema tome, uz proviziju stječemo vrijedna znanja i vještine potrebne u poslovnom i privatnom životu. Zamislite da briljirate u razgovoru za svoj posao iz snova: samopouzdani ste, znate kojim vještinama raspolažete i spremni ste se poslodavcu predstaviti u najboljem svjetlu – jer dobiti posao uključuje "prodaju" sebe, svojih iskustava i kvaliteta poslodavcu. Naposljetku, rad u telefonskoj prodaji predstavlja ulazna vrata na druge pozicije u tvrtki. Stavite se u ulogu poslodavca: imate dva izvrsna kandidata od kojih jedan dobro poznaje organizacijsku strukturu, vrijednosti i načela te pravila i procedure rada. Kojeg biste zaposlili?

Vjerujemo da smo vam uspjeli približiti prednosti rada u telefonskoj prodaji. Ukoliko želite razviti svoje poslovne vještine ili se okušati u telefonskoj prodaji i sličnim studentskim poslovima, prijavite se na www.radilica.hr/studenti i pratite nas na www.fb.com/Radilica.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.