Share
Tweet
Share
Send to friend

Što bi Njemačka bila bez emigranata?

Već neko vrijeme Njemačka 'vapi' za uvozom radnika, prvenstveno visokokvalificiranom radnom snagom.

Što bi Njemačka bila bez emigranata?

Institut njemačkog gospodarstva (IWF) iz Koelna u svojoj je novoj studiji analizirao utjecaj emigrantske radne snage na njemačko gospodarstvo te došao do rezultata koji zapravo i nisu toliko iznenađujući. Njemačka ekonomija ne bi mogla preživjeti, a kamoli odlično poslovati bez visokokvalificiranih stručnjaka koji su porijeklom izvan Njemačke.

U proteklih deset godina je od ukupnog broja useljenika čak jedna četvrtina njih imala završen fakultet, a među njima je 12% njih s diplomama matematike, informatike, tehničkih i prirodnih znanosti, što se posebice traži na njemačkom tržištu rada.

Također, broj fakultetski obrazovanih useljenika je od 2000. do 2009. godine narastao za 11%, a među njima su – objašnjava direktor IWF-a Michael Hether – 'naročito dobro kvalificirani useljenici iz južnoeuropskih država, posebice iz Grčke i Španjolske'.

Čak 46% useljenika iz ovih država ima fakultetsku diplomu, a 15% njih iz traženih tehničkih znanosti.

Toga su svjesni sve više i u vladajućem CDU-u kancelarke Angele Merkel, pa je tako njihov zastupnik Michael Fuchs već predlagao da se ciljano reklamira useljavanje u Njemačku. 'U državama na jugu i istoku Europe ima mnogo odlično obrazovanih mladih ljudi koji su nezaposleni. Svi oni traže posao', objasnio je Der Spiegelu Fuchs.

No IWF-ova studija otkriva i da visokoobrazovani useljenici u sve većoj mjeri preuzimaju i visoke pozicije u svojim firmama, pa i u društvu općenito.

Useljenici tako postaju profesori, voditelji tehničkih odjela u tvrtkama, pa i pravnici i liječnici. Već ih je od sveukupnog broja useljenika oko 21% na tzv. vodećim pozicijama, što je jednak omjer kao i u općoj populaciji.

Izvor: tportal.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.