Share
Tweet
Share
Send to friend

Elena Cvjetković: Otkaz – najbolje što mi se moglo dogoditi?!

Kad se nevolja pretvori u novu priliku.

Elena Cvjetković: Otkaz – najbolje što mi se moglo dogoditi?!

Tijekom održavanja radionice za nezaposlene žene, u sklopu projekta „Poduzetnica to mogu biti i ja“ (sudjelovalo je preko stotinu žena), u neformalnim razgovorima nakon prvog dana učestalo sam čula izjavu: „Sada znam da je najbolja stvar koja mi se dogodila u poslovnom smislu – upravo otkaz kojeg sam dobila! Zašto? Zato jer mi je tek to otvorilo novi svijet novih mogućnosti!“

Ukratko, priča se može i ovako ispričati: da je bilo kojoj od osoba koje su to izjavile netko rekao prije deset godina da će pronaći svoj poziv, svoju svrhu i svoj posao koji ispunjava, ali da će ih to stajati „sigurnog“ posla, dotadašnje karijere, nestašice novca i mjeseci i mjeseci potrage za novim poslom, osjećaja manje vrijednosti, neuspjeha i slušanja „crnila“ oko sebe, vjerojatno bi u tom trenutku rekle „Hvala, ali - ne, hvala.“

Iako su, usred osmosatnog radnog vremena, plaće do 15.tog u mjesecu, dodatnih beneficija, dozvoljenog minusa i kreditne sposobnosti – žudile za nečim – smislenijim, poslu koji je „začin života“, ispunjenju radom.

Jedna, korporativna žena financijskog usmjerenja kojoj se dnevna prehrana svodila na dostavu gotove hrane na posao i doma („Nisam ni znala da znam kuhati….)– otkrila je strast za kuhanjem i usmjerila je u proizvodnju i prodaju specifičnih, organskih i ekoloških namirnica. Druga je pak, iz odnosa s javnošću zakoračila u svijet turizma i upravo nedavno otvorila prvi Bed&Breakfest u Zagrebu (korištenjem vlastitih, raspoloživih resursa i uz bezbroj kreativnih ideja)! Primjera ima još puno, neka se ne uvrijede one koje nisam opisala jednostavno zato što mi ovaj prostor ne dozvoljava predstavljanje baš svih, različitih poslovnih priča.

Jeste li ikad sjedili za svojim radnim stolom ili stajali na radnom mjestu i razmišljali „Je li to sve što mi posao u životu daje?“? Ja jesam. Promijenila sam nekoliko različitih industrija u više od dvadesetak godina korporativnog svijeta, uživala beneficije stalnih prihoda i svega materijalnog što to nosi. Iako se korporativni jastučić činio udobnim i mekim, nešto u meni jednostavno je – tražilo više. Ne u materijalnom smislu, već sadržajno.

Promišljate li i vi o eventualnom iskoraku u „svoj posao“, osjećate u sebi „poduzetnički čip“, ili želju za promjenom karijernog smjera, evo par stvari o kojima je dobro promisliti:

  • prepoznajte svoje talente, „oružja“, strasti ili hobije koji imaju poslovni potencijal
  • radite na njihovom razvoju, educirajte se dodatno, provjerite „čiji problem rješavate“ svojom ponudom
  • saznajte što više možete o svom željenom budućem zvanju
  • planirajte, pomno i detaljno, družite se, ojačajte networking, pitajte one koje cijenite i ljude koji vam mogu pomoći
  • nemojte se predati, čak ni onda kad svi oko vas šire negativnost!

Svatko od nas ima svoje talente, znanja i vještine. Problem je kad ih ne prepoznajte „na prvu“. Koliko ljudi znate koji odlaze svaki dan na posao koji ih ne ispunjava? Koji govore da je rad tlaka, a ne zadovoljstvo? Koji ne znaju što bi to bilo, kakav sastojak, koji bi posao pretvorio u zadovoljstvo, samoostvarnje? Upoznala sam ih puno, vjerujem i vi: neki čak ni ne znaju što bi radili kad bi trebali raditi ono što ih čini sretnima. Isto tako, upoznala sam u svom poduzetničkom životu ljude koji jako dobro znaju svoj poziv, svoju misiju i viziju, bili oni vrlo uspješni u financijskom smislu, ili se borili za opstanak svoje male tvrtke ili obrta. Jedino se vidi da, i u ovakvim uvjetima rada i poslovanja, imaju nadu, bore se održati svoj san, jer ga – znaju.

Nemam čarobnu pilulu koja će vam odati tajne dobivanja savršenog posla, zarade ili sreće i zadovoljstva poslom. No, kao coach znam pomoći ljudima na njihovom karijernom putu, podržati ih u nastojanju da oslobode svoj puni potencijal, onaj koji ih vodi u željenom smjeru i prema željenim ciljevima.

Nekim ljudima je otkaz zaista nešto najbolje što im se moglo dogoditi – jednostavno zato što sami nisu mogli smoći hrabrosti, ili čak mašte da sami daju otkaz. Ako se to i vama dogodilo, i otkrili ste svoj zanemareni „poduzetnički čip“ ili novi karijerni smjer– pokušajte ga iskoristiti i staviti u funkciju, uz svu moguću pomoć i podršku koju na tom putu zatrebate.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.