Share
Tweet
Share
Send to friend

Intervju uživo još uvijek nezamjenjiv

Većina ljudi prije (ili tijekom) razgovora za posao ima tremu. Da li bi telefonski ili video intervju ublažio nervozu pokušao je istražiti portal MojPosao u anketi provedenoj na više od 400 ispitanika.

Intervju uživo još uvijek nezamjenjiv

Rezultati su pokazali da većina ispitanika (83%), unatoč tremi, još uvijek preferira razgovor uživo jer smatraju da je neverbalna komunikacija važan dio interakcije. “Osobni dojam je ipak najjači” smatra jedan ispitanik, a drugi pojašnjava “Susret ‘licem u lice” još uvijek je najbolji način za prikazati se u najboljem svjetlu – stisak ruke, način govora i držanje govore više od samog životopisa.” Pojedini ispitanici upozoravaju da se tijekom telefonskog razgovora ili video intervjua mogu ‘iskriviti’ ili pogrešno shvatiti neke bitne informacije. “Uživo ću raditi, pa ću uživo i imati intervju” zaključuje jedan od ispitanika.

Osjetno manje ispitanika (9%) odabralo bi telefonski intervju za posao. Pod prednostima telefonskog intervjua ispitanici uglavnom navode manji nivo stresa, dostupnost te uštedu vremena i novca, osobito ako se radi o razgovoru za posao u drugom gradu. Telefonski intervju smanjuje opasnost od diskriminacije pa tako jedna ispitanica kaže “Debela sam pa je bolje da me poslodavac ne vidi” dok drugi ispitanik ističe da razgovor uživo ima više mana “Zato jer se previše važnosti daje stvarima poput: da li sam gledao sugovornika u oči ili obrve, da li sam kihnuo krivo, da li sam držao ruke kako treba i sl.”

Najmanje ispitanika (8%) odlučilo bi se za video-intervju putem interneta, a glavnu prednost video-intervjua vide u razgovorima za posao u drugom gradu. “Isto je kao i intervju uživo, a nema putnih troškova (novčanih i vremenskih)” smatra jedan od ispitanika. Kandidati ističu kako između razgovora za posao uživo i video-intervjua nema velike razlike, a jedan ispitanik zaključuje “To je nešto novo i vrijedilo bi pokušati.” 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.