Share
Tweet
Share
Send to friend

Prvo radno iskustvo problem i u Europi

Mjere za poticanje zapošljavanja mladih u Europskoj su komisiji identificirali kao ključne u vrijeme kad brojke pokazuju katastrofalno stanje i kad je više od 5,5 milijuna mladih do 25 godina bez posla.

Prvo radno iskustvo problem i u Europi

Više od 50% u Grčkoj i Španjolskoj, te više od 35% u Portugalu i Hrvatskoj – već nekoliko europskih zemalja upravo među mladima bilježi najviše nezaposlenih.

A uz nedostatak radnih mjesta, kao slaba točka prepoznata je i teška tranzicija iz strukovnih škola i fakulteta na prvi posao.

Iz tog je razloga Europska komisija uvela radnu praksu u okviru dvaju programa mobilnosti – Erasmusa, za visoko obrazovanje, i Leonarda da Vincija, za strukovne škole. U njima već sudjeluju hrvatski učenici i studenti.

Kad je kriza nezaposlenosti među mladima dosegnula vrhunac, Europska Komisija objavila je poziv poslodavcima iz cijele Europe da se prijave i prime praktikante. 'Nemate obvezu plaćati praktikante, no imajte na umu da su im sredstva ograničena te da teško pokrivaju troškove života', apeliraju iz Komisije.

Naime, preko programa mobilnosti svaki praktikant dobiva oko 400 eura mjesečno za sve potrebe, uključujući smještaj. U sljedećoj akademskoj godini EK računa realizirati 280.000 financijskih potpora.

Koliko vrijedi iskustvena kompenzacija odnosno potvrda da se negdje radilo, znaju studenti iz Hrvatske koji su u prošloj akademskoj godini obavili stručnu praksu u inozemstvu. 'Svi su studenti u završnim izvješćima pohvalili i program i praksu, organizaciju i poslodavca. Dosad nije bilo negativnih iskustava', kaže za Večernji list koordinatorica programa Erasmus sa Sveučilišta u Osijeku Martina Šuto.

Izvor: tportal.hr 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.