Share
Tweet
Share
Send to friend

Na razgovoru za posao dobro je znati…

Jeste li se ikada zapitali što to zapravo poslodavac ili HR stručnjak radi kada tijekom intervjua radi zabilješke?

Na razgovoru za posao dobro je znati…

U ovim zabilješkama krije se odgovor: hoćete li ući u uži izbor ili ste, još bolje, upravo vi odabrani za novog zaposlenika? Evo nekoliko natuknica koje bi vam mogle koristiti na razgovoru za posao:

Shvatite pravila igre

Mnoge tvrtke dobivaju stotine prijava za jedno radno mjesto. Zato oni, koji se bave zapošljavanjem, prvo biraju koga neće zaposliti. To znači da ste ostvarili zaista veliki uspjeh ako dolazite na razgovor! Sada je put do krajnjeg cilja vrlo kratak.

Nitko ne voli razgovore za posao

Malo tko voli provoditi razgovore za posao jer nitko ne voli ‘sastanak na slijepo’. Možda ne vjerujete ali, poslodavci se nadaju da ste upravo vi ‘onaj pravi’ koji će uspuniti njihova očekivanja i privesti potragu kraju.

Obratite pažnju!

U odgovoru iskoristite dio pitanja. Ozbiljno, mnogi kandidati ne slušaju pažljivo pitanja koja su im upućena ili su previše opterećeni razmišljanjem o svim onim stvarima koje ‘moraju’ reći o sebi. Plus je kada precizno odgovorite na pitanje koje vam je upućeno. Ako niste sigurni jeste li dobro čuli pitanje, ljubazno zamolite sugovornika da ponovi pitanje. Radije tako, nego da u odgovoru potpuno promašite temu.

Ako se pitanje odnosi na konkretno iskustvo koje nemate, pokušajte se prisjetiti kakvog sličnog primjera u karijeri te naglasite postignuća koja ste tu ostvarili i vještine koje ste usvojili. Možete reći da znate kakve su vještine potrebne za ovu konkretnu poziciju i da ste imali priliku raditi nešto slično, a zatim opišite konkretan primjer.

Na taj način sugovorniku pokazujete da ste razumijeli pitanje, shvaćate njegovu važnost te imate vrlo slično iskustvo, iako možda ne u istom području ili djelatnosti.

Istaknite primjere

Ima kandidata koji na razgovoru za posao dosta ‘teoretiziraju’ no ispitivač će uvijek dati prednost onima koji iznose konkretne primjere iz osobnog iskustva, iako možda imaju manje radnog staža ili nešto manje reprezentativan životopis.

Ponekad će vas ispitivač zatražiti da se zamislite u nekoj situaciji, postaviti problem i zamoliti vas da izložite kako biste ga vi riješili. Iako je riječ o imaginarnoj situaciji, ako vidite da imate bilo kakvo slično osobno iskustvo, radije ga prepričajte umjesto da ‘mudrujete’ o tome što biste vi učinili. 

Ponekad se može dogoditi da vam ispitivač postavi podpitanje ili nekoliko njih te pokušava utvrditi jeste li zaista sigurni u to što govorite. Ovo nije loš znak, upravo suprotno! To znači da ste pružili zanimljiv odgovor, a čak i ako ste se malo zbunili želi vam dati priliku.

Da je vaš odgovor zaista loš nitko ne bi uložio trud i postavljao vam dodatna pitanja već bi se nasmiješio i promijenio temu.

U tom je slučaju puno lakše samo nasmiješiti se, promijeniti temu i postaviti neko sasvim treće pitanje.

Budite spremni na zamke i trik pitanja

To su pitanja poput “Koja je vaša najveća slabost?” ili “Što bi vaš bivši poslodavac rekao o vama da ga sad nazovem?” Prava svrha ovih pitanja može biti raznolika. Koji god odgovor pružate, a svakako budite iskreni, potrudite se izvesti pozitivan zaključak. Ako ste zaista doživjeli neki poslovni neuspjeh ili imali neku manu, nemojte se bojati to iskreno reći, a zatim možete istaknuti kako ste problem riješili, što ste naučili iz svog ponašanja i sl. Dakle, izvodite pozitivan zaključak – nešto ste naučili iz svog iskustva.

Smiješite se

Ljudi su puno ljepši i simpatičniji kada se smiješe. Ne mislimo na cerek od uha do uha, već na smješak koji proizlazi iz činjenice da ste zadovoljni sobom. Na razgovoru za posao uvijek je dobro pokazati samopouzdanje (to nije isto što i bahatost ili umišljenost). Postoji golema razlika između smješka koji je rezultat zadovoljstva samim sobom i samodopadnog smješka koji šalje poruku da sami sebe smatrate direktorom svemira.

Ne vrpoljite se

Općenito nemojte raditi one stvari koje bi i vas smetale kod sugovornika. Vjerojatno bi vas nerviralo da vaš ispitivač lupka prstima po stolu ili nogom, vrti se u stolcu, gleda u strop dok vi govorite, rastreseno klima glavom ili pogledava na sat, skreče pogled u stranu i javlja se na telefon usred vaše (vrlo zanimljive!) priče.

Skratite priču

Ali jasno istaknite poantu. Dugi odgovori nisu poželjni – bitna je kvalitetna informacija, a i ne želite da sugovorniku padne koncentracija. 

Istražite tvrtku

Članci, stranica tvrtke, posljednje vijesti – sve to može biti izvor korisnih informacija. Ne morate učiti podatke napamet, ali morate znati kome točno dolazite na razgovor (prvenstveno zato jer morate znati želite li uopće raditi za njih).

Postavljajte pametna pitanja

Kažu da nema glupih pitanja, ali postoje pitanja iz kojih je očito da pitate samo iz kurtoazije. Umjesto toga, radije pitajte ono što vas doista zanima.

Što nakon razgovora?

Ako je razgovor vodilo više osoba, vjerojatno će po završetku usporediti bilješke te razmijeniti dojmove. Čak i prilikom ovakvih usporedbi, dobri kandidati drastično odskaču od prosjeka pa je mala šansa da će oko dobrog kandidata postojati oprečna mišljenja. Vi želite biti takav kandidat stoga posvetite malo vremena pripremi za razgovor i zapamtite, najvažnije od svega je da budete iskreni te da pokušate biti opušteni, zadovoljni sobom i svime što ste do sada napravili u životu. Tada ćete biti zadovoljni i svojom izvedbom na razgovoru, a biti će zadovoljni i oni koji su vas pozvali.  

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.