Share
Tweet
Share
Send to friend

Sve manje živaca za Grčku

Prema nekim informacijama, samo je pitanje vremena kada će dužnosnici najvećih zemalja eurozone zatražiti od Grčke da se pozdravi s eurom i vrati drahmi.

Sve manje živaca za Grčku

Ugledni njemački list Der Spiegel navodno je u Bruxellesu dobio informaciju da čelnici EU neće sudjelovati u daljnjim potporama Grčkoj. Šefovi MMF-a izgubili su strpljenje i ne žele više davati novac jer nisu zadovoljni reformama koje je Atena obećala provesti u zamjenu za financijsku pomoć.

Grčka je zatražila da se vrijeme za provedbu reformi s kraja 2013. produlji na kraj 2015., za što čelnici MMF-a ne žele ni čuti jer bi cijela priča koštala dodatnih 10 do 50 milijardi eura, što bi malo tko u eurozoni bio spreman tolerirati.

Najjasniji signal da je Grčkoj u eurozoni vrijeme odbrojeno stiže iz Berlina. Njemački ministar gospodarstva Philipp Rösler ne vidi više gotovo nikakvu šansu da Atena ostane u euru. “Ja sam više nego skeptičan” izjavio je Rösler u razgovoru za njemačku TV postaju ARD, ali i naglasio kako grčko napuštanje eurozone neće biti tako bolno kao što se najavljivalo. “Izlazak Grčke iz eurozone za mene je davno prestao biti horor-scenarij” kazao je Rösler.

Međunarodni inspektori iz MMF-a, EU i ECB-a pripremaju se dati procjenu je li Grčka provela dovoljan broj reformi i smanjila budžetske troškove kako bi mogla dobiti novu tranšu pomoći. Rösler priznaje da od toga ne očekuje puno, te ističe kako je siguran u ono što slijedi: “To će, prije svega, značiti da je Grčka postala insolventna, a onda će možda među Grcima biti otvorena debata je li pametnije da sami donesu odluku o napuštanju eurozone” zaključuje.

Grčka je do sada dobila dvije tranše pomoći – ukupno 240 milijardi eura, a zauzvrat je morala drastično smanjiti proračunski deficit i provesti teške reforme. Da to neće biti jednostavno, potvrdio je i novi premijer Grčke Antonis Samaras, koji je od EU zatražio dvije godine bonusa da ispuni neke uvjete. Najbolnije je zasigurno otpuštanje čak 150.000 radnika u javnim službama.

Izvor: Večernji list 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.