Share
Tweet
Share
Send to friend

Tko još vjeruje u kapitalizam?

Zanimljiva studija američke kompanije Pew Research Center pokazuje da u slobodno tržište od zapadnih naroda najviše vjeruju Nijemci i Amerikanci, a još više od njih Kinezi…

Tko još vjeruje u kapitalizam?

Studija pokazuje da čak 74% Kineza vjeruje u slobodno tržište, a veće povjerenje od njih imaju samo Brazilci (75%).

U slobodno tržište vjeruje 69% Nijemaca, četiri posto više nego što ih je vjerovalo 2007., pretkrizne godine.

Broj Amerikanaca koji vjeruju u kapitalizam u tih se pet godina smanjio sa 70 na 67%. Povjerenje u slobodno tržište najviše su izgubili krizom pogođene Talijani i Španjolci. Tako je 2007. u kapitalizam vjerovalo 73% Talijana i 67% Španjolaca, a u 2012. slobodnom tržištu vjeruje 50% talijanskih i 47% španjolskih građana, prenosi Večernji.

Najmanje povjerenja u kapitalizam od svih europskih naroda imaju Grci. U taj sustav vjeruje samo 44% Grka.

Zanimljivo je da na globalnoj razini najmanje povjerenje u slobodnu ekonomiju imaju Japanci! Samo 38% Japanaca vjeruje u slobodno tržište, 11% manje nego 2007.

Samo četiri nacije zadovoljne su ekonomskom situacijom u svojoj domovini: najviše opet Kinezi (83% zadovoljnih), Nijemci (73%). Brazilci (65%) i Turci (57% zadovoljnih).

Zanimljivo je da za loše ekonomsko stanje u svijetu banke najviše optužuju Nijemci i Francuzi (po 74%). Krizom najpogođeniji Grci za teško stanje najviše optužuju vlastitu vlast (87%), a svu krivnju na banke svaljuje samo 39% Grka.

Izvor: Poslovni Puls   

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.