Share
Tweet
Share
Send to friend

Dao otkaz kako bi radio pješčane dvorce

Pomoću vrlo jednostavnih alata poput lopatice i nožića Rademaker kreira ekstravagantne pješčane skulpture.

Dao otkaz kako bi radio pješčane dvorce

Kirk Rademaker napravio je potez života kada je 1997. godine dao otkaz u jednoj građevinskoj tvrtki kako bi se mogao potpuno posvetiti onome što voli: izgradnji dvoraca od pijeska.

Bacite 20 tona pijeska pred noge Kirka Rademakera i on je sretan čovjek.

Iako je dobio priznanje ubrzo nakon što je stvorio prve pješčane dvorce, Rademaker je isprva morao živjeti zarađujući svega 35.000 dolara godišnje, za razliku od bivšeg posla na kojem je primao godišnju plaću od 50.000 dolara.

Ipak, da je bila riječ o mudroj odluci koja mu je donijela svjetsku slavu svjedoči i galerija njegovih radova – Rademaker sada zarađuje 30% više nego prije, a njegovi prihodi uvelike ovise i o individualnim projektima i zadatcima.

Pomoću vrlo jednostavnih alata poput lopatice i nožića Rademaker kreira ekstravagantne pješčane skulpture koje dosežu visinu i do 3 metra. To su renesansni dvorci, ali i futuristički motivi.

Za izgradnju jednog djela potrebno mu je otprilike tjedan dana. Ipak, za neke od radova u Portugalu trebala su mu tri tjedna, dok je na izgradnju velikog dvorca u Turskoj potrošio mjesec dana.

Impresivne pješčane građevine obično ‘požive’ nekoliko mjeseci, a njegov projekt u Portugalu uspio je ostati očuvan čak dvije godine.

Kako bi svoja pješčana remek djela učinio što dugotrajnijima i zaštitio ih od vremenskih utjecaja, Rademaker pomoću spreja na njih nanosi smjesu koja je kombinacija vode i ljepila. 

Izvor i fotografija:  Business Insider

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.