Share
Tweet
Share
Send to friend

Tvrtka optužena da zaposlenike stavlja ispred dioničara

Kompanija je zadržala profitabilnost unatoč ovoj poslovnoj politici koju provodi, i unatoč činjenici da su je neki analitičari kritizirali da radnicima daje prvenstvo pred dioničarima.

Tvrtka optužena da zaposlenike stavlja ispred dioničara

Kompanija Costco sa sjedištem u Seattleu oduvijek je bila poznata po svom nekonvencionalnom pristupu. U svojoj 29-godišnjoj povijesti, ovaj je trgovac prodavao papirnate ručnike i benzin, dizajnerske traperice i Picassove slike. Nema svoj tim ljudi za međunarodne odnose s medijima niti je ikada podigao cijenu od 1.50 dolara za hot-dog i sok.

Ono što Costsco dodatno razlikuje od ostalih kompanija jest i činjenica da se ove izborne godine njegov menadžment javno priklonio uz američku Demokratsku stranku. 

Jim Sinegal, suosnivač i bivši direktor u Costcou, bio je jedan od tek dva 'korporativna' glasa koji su se mogli čuti na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji održanoj u srijedu. 

"Ne želimo jedan set pravila za sebe, a drugi za naše zaposlenike", izjavio je na konvenciji Sinegal, koji se u srpnju angažirao oko prikupljanja sredstava za Obaminu predsjedničku kampanju. "Neki od mojih prijatelja s američke korporativne scene kažu: 'Sve što trebamo je vlada koja će se poslodavcima skinuti s grbače'. No, mislim da su u krivu. Biznisu treba vlast koja će štititi grbaču poslodavaca", kaže Sinegal. 

Evo još nekoliko zanimljivih podataka koje mediji iznose o Costscu, a koji će se hrvatskoj javnosti možda činiti kao nestvarna bajka: Costco isplaćuje pune zdravstvene beneficije i zaposlenima na određeno, jednako kao i onima na neodređeno radno vrijeme. Isplaćuje i relativno visoke plaće i ima djelomično sindikaliziranu radnu snagu. Kompanija je zadržala profitabilnost unatoč ovoj poslovnoj politici koju provodi, i unatoč činjenici da su je neki analitičari kritizirali da radnicima daje prvenstvo pred dioničarima.

Izvor: Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.