Share
Tweet
Share
Send to friend

Magistru ekonomije ne daju volontirati: “Država me kažnjava”

Četiri nade za stažiranje, i ova posljednja koju je pokrenuo ministar Mirando Mrsić, propale su zbog 19 mjeseci staža.

Magistru ekonomije ne daju volontirati: “Država me kažnjava”

Četiri prilike za zapošljavanje preko poticajnih mjera koje nezaposlenim građanima nudi država propale su Zoranu Tomašiću (28), magistru ekonomije iz Pribislavca pokraj Čakovca.

I tu posljednju, volontiranje za 1600 kuna, koju je za mlade visokoobrazovane osobe pokrenuo ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, Zoran nije mogao koristiti jer ima velik i zasad nerješiv problem. Naime, dosad je prikupio čak 19 mjeseci radnog staža.

Nema uvjete

"Država me kažnjava jer sam radio različite poslove kako bih prehranio obitelj. Ni za jednu od poticajnih mjera za koje sam se prijavio nisam ispunjavao uvjete jer imam radni staž koji sam, čekajući na posao u struci, stekao konobareći, radeći kao trgovac i postavljajući klima-uređaje. To mi je sada postala nepremostiva zapreka za pripravnički staž", očajan je Zoran, koji je studij u Opatiji završio 2008. godine.

Mlad i nadobudan, prijavio se početkom 2009. godine za pripravnički staž preko javnih radova u Turističkoj zajednici, no u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje objasnili su mu da je uvjet za stažiranje najmanje tri godine boravka na burzi. Nema problema, rekao je i nastavio tražiti posao. Zaposlio se kao prodavač pa je potom konobario, postavljao panele u hladnjačama i ugrađivao klima-uređaje. Iako ima astmu, radio je u dimu i prašini...

Pružila mu se potom prilika za stažiranje u Centru za socijalnu skrb. Nema problema, rekla mu je ravnateljica centra. Ne može, uzvratili su mu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Mjera stažiranja predviđena je, tumače mu, samo za one s manje od godinu dana staža.

"Hajde, rekoh, bit će sigurno treća sreća. U travnju ove godine doznao sam da mlađi od 29 godina ipak mogu na pripravnički, bez obzira na to koliko imaju staža. S ravnateljem Srednje škole Prelog dogovorio sam se da počnem raditi od 1. rujna. Došao sam početkom lipnja u HZZ na redovitu mjesečnu prijavu i doznao da se u međuvremenu, 31. svibnja, zakon promijenio! Ne mogu, vele, na pripravnički jer imam više od godine staža. Državu uopće nije briga što nemam staža u struci, što sam bio prisiljen raditi bilo što. U sličnom su problemu stotine mladih", kaže nam Zoran

Ovih dana dobio je još jednu, četvrtu priliku za stažiranje u jednoj privatnoj poliklinici.

Pozivaju se na zakon

"U Zavodu su opet saslušali moju žalopojku o tome da četvrti put gubim već siguran posao zbog njihovih nebuloznih propisa. Je li to ustanova za zapošljavanje ili za sprečavanje zapošljavanja?", ogorčen je Zoran Tomašić.

Pokušavao je doći do ministra Miranda Mrsića, pisao je i ravnateljstvu HZZ-a. No, sve je uzalud.

"Svi se oni pozivaju na zakon, a to što je zakon u jednom dijelu loš, očito nikoga ne brine. Neka mi netko da konkretno rješenje jer obećanja kako će se 2013. nešto promijeniti ulaskom u EU, meni ništa ne znače, jer tad će mi biti 29 godina i opet sam nigdje. A bez radnog iskustva zaista me nitko ne želi zaposliti u struci. Vrtim se u krugu i borim, ali što mi drugo preostaje? Javiti se opet u Centar za socijalnu skrb, ali ne za pripravnički staž nego za socijalnu pomoć?", pita se Zoran, koji nešto novca zaradi svirajući tamburicu.

Trenutačno na crno ugrađuje knauf-ploče. U travnju se oženio, a prije dva tjedna dobio je sina Lovru. Supruga je na rodiljskom i dobiva naknadu nešto nižu od plaće koju je zarađivala.

Izvor: Vecernji.hr   

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.