Share
Tweet
Share
Send to friend

Omiljena valuta još je živa

Znate li da u Njemačkoj još uvijek cirkulira 13,2 milijarde maraka s kojima građani trguju?

Omiljena valuta još je živa

Iako je omiljena europska valuta otišla u mirovinu još davne 2002. godine (a neki su za njom plakali i više od samih Nijemaca), srpske Novosti donose vijest da je nadraža marka još uvijek živa i kruži po novčanicima.

Naime, u Njemačkoj je i dalje dozvoljeno plaćati starom njemačkom markom i metalnim pfeninzima. Novosti pišu kako čak 90% telefonskih govornica u Njemačkoj još uvijek prihvaća te kovanice.

Za razliku od ostalih europskih država koje su se odrekle svoje valute i prihvatile euro, Njemačka nikada nije stavila vremensku granicu kada više nije dozvoljeno koristiti staru valutu pa Nijemci i dalje dopuštaju da se nekadašnja valuta zamijeni po tečaju 1 euro za 1,95 maraka.

Kupovina markama moguća je u malim radnjama, ali i u nekim velikim lancima kao što je C&A koji mjesečno primi čak 150.000 maraka!

Stručnjaci procjenjuju kako trenutno u Njemačkoj cirkulira oko 13,2 milijarde maraca ili 6,75 milijardi eura, a za mnoge europske građane marka je još uvijek simbol valutne stabilnosti.

Izvor  i fotografija: Lider

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.