Share
Tweet
Share
Send to friend

Tko se bogati na gospodarskoj krizi?

Lako je biti milijarder, ali ne i milijunaš. Naime, istraživanje kompanije Wealth-X pokazalo je da je mnoštvo milijunaša prošle godine osiromašilo. Za razliku od njih, milijarderi su se dodatno obogatili.

Tko se bogati na gospodarskoj krizi?

Broj ljudi s imovinom teškom najmanje 30 milijuna dolara porastao je na 187.380, ali ukupna vrijednost njihove imovine je pala za 1,8% na 25,8 bilijuna dolara (što je još uvijek više od ukupne vrijednosti kineske i američke ekonomije), stoji u izvješću Wealth-X.

Kriza je najteže pogodila one čije je bogatstvo između 200 i 499 milijuna dolara, koji su prema podacima od 31. srpnja izgubili 11,4% bogatstva.

S druge strane, oni jako bogati još su bogatiji. Tako je broj milijardera povećan za 9,4% na 2,160, a njihovo bogatstvo je poraslo za 14% na 6,2 bilijuna dolara.

Gates i Buffet najbogatiji

Magazin Forbes objavio je svoju godišnju listu 400 najbogatijih Amerikanaca. Očekivano, na prvom je mjestu i dalje gazda Microsofta, Bill Gates koji je svoje bogatstvo, u odnosu na prošlu godinu, povećao za 7 milijardi dolara i sada iznosi 66 milijardi dolara.

Na drugom je mjestu Warren Buffett čije je bogatstvo također naraslo na 7 milijardi i sada iznosi 46 milijardi dolara.

Treći na listi je čelnik Oraclea, Larry Ellison koji je ove godine najviše povećao svoje bogatstvo - za čak 8 milijardi dolara te ono sada iznosi 41 milijardu dolara.

Prebogata trojka većinu svoje zarade duguje prvenstveno oporavku tržišta kapitala te oporavku na tržištu nekretnina, posebno u Los Angelesu i New Yourku.

Inače, prosječna vrijednost 400 osoba s Forbesove liste je 4,2 milijarde dolara.  

Izvor: Business.hr, Vecernji.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.