Share
Tweet
Share
Send to friend

HZZ najavljuje niz novosti, pa i zapošljavanje na Zavodu

Nezaposleni će dolaziti na tjedni prijavak na burzu. Morat će dokumentirati i kome su sve poslali životopis.

HZZ najavljuje niz novosti, pa i zapošljavanje na Zavodu

Kako javlja Poslovni dnevnik, svi nezaposleni u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje uskoro bi se mogli na burzu javljati jednom tjedno, umjesto jednom mjesečno.

Ankica Paun-Jarallah, ravnateljica HZZa, poručuje da će doći vrijeme kada će HZZ, kao i u nekim drugim zemljama, tražiti od nezaposlenih ne samo ‘tjedno javljanje’ već i dokumentaciju o svim poslanim molbama za posao.

“I sada postoji obaveza vođenja dnevnika traženja posla i kontaktiranja svog savjetnika, ali mi zasada ne tražimo dokaze o nekoliko poslanih molbi tjedno”, ističe Paun-Jarallah. A takva ‘aktivna politika traženja posla’ se ne traži jer na Zavodu nema dovoljno kadra koji bi taj posao odradio.

'Pojačanje' stručnog kadra 

U Europi je prosjek da na 150 nezaposlenih dolazi po jedan savjetnik. Kod na na jednog takvog savjetnika dolazi 700 nezaposlenih osoba.

Poslovni dnevnik neslužbeno doznaje kako je cilj Hrvatske dostići prosjek od tristotinjak nezaposlenih na jednog savjetnika, što znači da će HZZ uskoro postati atraktivan poslodavac koji će zaposliti više od stotinu novih kadrova.

U Europi se bujanjem krize i rastom nezaposlenosti povećavaju proračunska sredstva za nacionalne zavode za zapošljavanje.

Ulaže se u stručni kadar koji je u stanju nezaposlenima pružiti i stručnu pomoć i profesionalnu orijentaciju ten a kraju pronaći primjeren posao. Kod nas se, s druge strane, u jeku krize i najvećem priljevu novozaposlenih od tranzicije u devedesetima novac za HZZ smanjuje.

Navodno će se i to promijeniti jer će HZZ, prema riječima ravnateljice, uz pomoć sredstava iz EU uskoro ponuditi neke novosti. Ravnateljica dodaje kako u nekim zemljama svaki nezaposleni mora svome savjetniku predate dokument o tome što je točno taj tjedan radio kako bi pronašao posao. Odnosno, mora dokumentirati minimalno pet poslanih molbi tjedno.

U Slovačkoj je, primjerice, svaki nezaposleni obavezan svoj status dokazivati dokumentacijom iz koje je vidljivo da aktivno traži posao. Također, ako se u Njemačkoj ili Austriji utvrdi da osoba ne traži posao dovoljno aktivno, ‘briše’ se iz evidencije. Iz HZZa poručuju kako Hrvatska, kao buduća članica EU, također mora provoditi njezine directive i smjernice u ovom segmentu.

Izvor: Poslovni.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.