Share
Tweet
Share
Send to friend

Prijeti nam manjak radne snage

"Trenutni odlazak postojeće radne snage (u inozemstvo) može se činiti i pozitivnim jer rasterećuje pritisak na Zavod za zapošljavanje. Ali čak i srednjoročno za Hrvatsku takvo stanje predstavlja velik problem", upozorava profesorica makroekonomije i politike zapošljavanja na Ekonomskom fakultetu.

Prijeti nam manjak radne snage

S autoricom znanstvenog rada Kretanje hrvatske ponude rada i njen utjecaj na migracijske tijekove; Migracijske i etničke teme Danas.hr porazgovarao je o rastućem interesu Hrvata za odlazak na rad u inozemstvo. 

"Trenutni odlazak postojeće radne snage može se činiti i pozitivnim jer rasterećuje pritisak na Zavod za zapošljavanje. Ali čak i srednjoročno za Hrvatsku takvo stanje predstavlja velik problem s obzirom da su depopulacijski procesi prisutni od početka 1990-ih te ćemo se vrlo brzo ionako suočiti s nestašicom radne snage, koliko god nam se to sada činilo nevjerojatnim", ističe Alka Obadić, profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. 

Ona je 2008. godine u svom radu zaključila da ukupni migracijski saldo ne predstavlja velik udio u ukupnom hrvatskom stanovništvu. 

"Ipak, važno je pratiti migracijska kretanja jer bi se Hrvatska mogla suočiti s većom mobilnošću svoje radne snage potaknutom odlaskom mladih znanstvenika na znanstveno usavršavanje, studenata na dodiplomske, diplomske i poslijediplomske studije u inozemstvo, kao i stručnjaka na kraće ili dulje usavršavanje", upozorila je tada zaključujući: "U tom slučaju treba računati i na 'opasnost' njihova ostanka u inozemstvu." 

Izvor: Danas.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.