Share
Tweet
Share
Send to friend

VIDEO: Od danas moguće osnivanje tvrtke ‘za 10 kn’

Uz obrte, dionička društva i društva s ograničenom odgovornošću Hrvatska dobiva i jednostavna trgovačka društva. Poduzeća će se moći osnovati od ovog četvrtka, kada se počne primjenjivati izmijenjeni zZakon o trgovačkim društvima.

VIDEO: Od danas moguće osnivanje tvrtke ‘za 10 kn’

Naravno, tvrtke neće biti jeftine, kako se na prvi pogled čini. Deset kuna tek je početni kapital, ali troškovi upisa u sudski registar, pristojbe, rezervacije i objava oglasa u Narodnim novinama koštati će 750 kuna. Sada za najjeftinije poduzeće treba 23.000 kuna.

Vlada je objavila i video u kojem objašnjava prednosti osnivanja ovakvih tvrtki te u kojem poziva građane da se jave s povratnim informacijama kako bi se i 'u hodu' ispravile eventualne poteškoće u proceduri osnivanja tvrtke. 

Sama procedura osnivanja tvrtke je sljedeća:

Svi koji žele od danas mogu osnovati poduzeće sa 10 kuna temeljnog kapitala i pokrenuti vlastiti biznis. Prema pravilniku koji će danas objaviti Ministarstvo pravosuđa, uza sve naknade i pristojbe, trošak osnivanja jednostavnog društva iznositi će 807,50 kuna.

Što je sve potrebno od dokumentacije, možete doznati i u infografici koju je Vlada objavila na svojim internetskim stranicama. 

Najveću stavku čini javnobilježnička naknada – 500 kuna, sudska pristojba i pristojba za upis u sudski registar su po 30 kuna, objava oglasa u Narodnim novinama stoji 200 kuna, a izjava osnivača da nemaju nepodmirenih dugova u drugim tvrtkama 47,5 kuna. Inače, javni su bilježnici prva i glavna adresa na kojoj se sređuju papiri za jednostavna društva, a u Ministarstvu pravosuđa vjeruju da će svi javni bilježnici danas biti spremni za taj posao.

Javni bilježnik ispunjava i ovjerava zapisnik o osnivanju jednostavnog društva, nakon čega osnivači jednostavne tvrtke trebaju otvoriti račun u banci i uplatiti sve potrebne pristojbe. Kad to učine, iduća im je adresa jedan od vladinih ureda hitro.hr, koji se nalaze u poslovnicama Fine. Njihova je obveza da novu tvrtku uvedu u sudski registar u roku od 24 sata. Tko ne želi ići u hitro.hr, može se osobno pojaviti i u prostorijama sudskog registra pri trgovačkim sudovima.

Država je pojednostavnila proceduru i pojeftinila ulazak u privatni biznis, no budući vlasnici tvrtki od 10 kuna trebaju biti svjesni da osnivanjem poduzeća preuzimaju na sebe sav poduzetnički rizik, a time i sve porezne obveze koje tvrtke imaju prema lokalnim vlastima, Gospodarskoj komori i državnom proračunu. U tom dijelu nisu predviđeni nikakvi izuzeci i olakšice. 

Dobro razmislite

Ipak, potrebna je doza opreza. Naime, tko god se proteklih dvadeset godina odvažio na privatni biznis kaže da je, usprkos svim peripetijama oko osnivanja tvrtki, puno veći trošak i problem tvrtku zatvoriti nego otvoriti je, o čemu svjedoči i brojka o 74.000 blokiranih poslovnih subjekata koji se ne mogu izvući iz dugova.

Jednostavno poduzeće mogu osnovati tri vlasnika, svaki sa po 3,33 kune osnivačkog kapitala, ali prije nego što ga aktivira, tvrtka treba imati i jednog člana uprave. Tu se krije zamka za nezaposlene: osnuju li tvrtku za 10 kuna, gube status nezaposlenih na burzi. Takva tvrtka mora imati člana uprave, a to je druga zamka. Član uprave ne mora biti zaposlen u tvrtki za deset kuna, već može raditi negdje drugdje. No, ako član uprave nema zdravstveno i mirovinsko osiguranje po drugoj osnovi, tvrtka od 10 kuna mora ga prijaviti na socijalne fondove i za njega platiti doprinose.

Lucija Jarža Turković, savjetnica RRIF-a, kaže da se za članove uprave kao osnovica za uplatu doprinosa uzima prosječna plaća u državi, 7.756 kuna, a obveza za doprinose iznosi 33%.

Postanu li umirovljenici, članovi uprave jednostavnog društva zasad ostaju bez mirovine, dok se eventualno ne promijeni mirovinski zakon jer iz Vlade najavljuju da će dopustiti njihov radni angažman bez gubitka prava na mirovinu.

Jednostavna društva postaju obveznici poreza na dobit, ali moraju zadržati četvrtinu dobiti u rezervama, kao pokriće za poslovanje. Čim počnu raditi, vjerojatno će im se javiti i lokalne jedinice sa spomeničkom rentom, porezom na reklame itd.

Izvor: vecernji.hr   

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.