Share
Tweet
Share
Send to friend

Što biste trebali imati na umu po završetku školovanja

Imate diplomu? Odlično! To je važno i to je vaš plus, ali još uvijek nije krunski dokaz da ste bolji od drugih.

Što biste trebali imati na umu po završetku školovanja

Nakon školovanja: 

Ako ste poradili na ovim stvarima, vaš prvi životopis već sada je kvalitetan dokument koji vas prikazuje kao kompetentnu i sposobnu mladu osobu koja je spremna za svoj prvi pravi posao. Ali to ne znači da ćete svoj prvi posao dobiti serviran na pladnju. (Za one koji nemaju radnog iskustva – Kako napisati CV kad nemaš radno iskustvo?)  

1) Budite realni

Imate diplomu? Odlično! To je važno i to je vaš plus, ali još uvijek nije krunski dokaz da ste bolji od drugih. Mnogo mladih ljudi ima diplome, a neki od njih imaju i dodatna znanja i certifikate koji to potvrđuju. Diploma ne jamči početnu plaću od 5.000 kuna. Nikada i nije. Napredovanje do bolje plaće i bolje radne pozicije postiže se dokazivanjem na manje atraktivnim poslovima. Nema prečice.  

2) Želja za učenjem i zarađivanjem moraju ići ruku pod ruku

Naravno da svi mi želimo napredovati kako bismo bolje zarađivali. Ali, podjednako je važna i želja za stjecanjem radnog iskustva. Ne bilo kakvog, već onog koje nadograđuje vaše dosadašnje iskustvo i koje će vam omogućiti da opet ‘skočite’ na višu stepenicu.

Na tom putu razmišljajte o tome kako se možete specijalizirati za neko određeno područje u kojem biste jednoga dana zaista htjeli biti među najboljima. Niste godinama ‘grijali stolac’ da biste sada bili ‘katica za sve’.

3) Pokazujte interes

Na poslu vas nitko neće voditi za ruku i govoriti vam što je pametno, točno, netočno, što je dobro, a što nije. Možda negdje i postoje dobri kolege koji žele prenijeti svoje znanje mlađima, ali ne bi bilo loše da unaprijed pretpostavite kako se to neće dogoditi. Prepušteni ste sami sebi.

Što to znači? Pokazujte inicijativu, budite znatiželjni, prihvatite zadatak koji se drugima ‘ne da’ odraditi. Ako mislite da imate dobru ideju zamolite dopuštenje da je samostalno realizirate. Ako nešto ne znate, tražite pomoć – nemojte se pretvarati da razumijete zadatak, ako to nije slučaj.

Sve ovo ne jamči da ćete dobiti promaknuće kod istog poslodavca. Ali daje vam čvrste temelje i argument da već prilikom sljedeće potrage  ‘povećate apetite’ i ciljate na poslove koji predstavljaju stepenicu više u odnosu na vaš dosadašnji posao (jednu, ne dvije ili tri!).

Čemu sve ovo?  Osoba koja zna početi ‘od nule’ zna koliko vrijedi i zna cijeniti napredak koji je ostvarila. Iz takvog iskustva rađa se samopouzdanje koje nije važno samo u obavljanju posla već predstavlja ‘pojas za spašavanje’ i u razdobljima kada ćete biti nezaposleni (da, i to će se događati). Ponos je jako važna stvar. Ponos je ono što ljudi, koji poslove dobivaju preko ‘veze’, nemaju.  

4) Kriza će proći

Krize dolaze i odlaze, ali vaše znanje trajna je vrijednost – bilo bi dobro da to uvijek imate na umu. Informirajte se o trenutnoj situaciji na tržištu rada, ali nemojte da vas ona uplaši. Koncentrirajte se na učenje, ali pokušajte stjecati radno iskustvo unutar struke već tijekom školovanja.

To možda nije recept koji će vas poštedjeti razdoblja nezaposlenosti, ali u vašem slučaju ona će biti puno kraća.    

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.