Share
Tweet
Share
Send to friend

Imamo li razloga slaviti Novu godinu?

Ekonomski Institut smanjio je prognozu rasta hrvatskog gospodarstva za ovu i sljedeću godinu.

Imamo li razloga slaviti Novu godinu?

U 2012. sada se očekuje pad BDP-a od 1,4%, a u 2013. blag oporavak uz rast BDP-a od 0,5%. "Trendovi prisutni u domaćem gospodarstvu, osobito pad osobne potršnje i izostanak investicija, ali i povećanje neizvjesnosti u svjetskom gospodarstvu uvjetovali su reviziju prognoza", piše u priopćenju Ekonomskog Instituta.

Smatraju kako bi sljedeće godine oporavak trebao biti potaknut ulaskom Hrvatske u EU i povoljnijom gospodarskom situacijom u eurozoni, što će imati pozitivan učinak na izvoz. Očekuje se i snažnija aktivnost u području javnih investicija.

"Nezaposlenost će se značajno povećati, a rast cijena smanjit će kupovnu moć stanovništva pa se i u ovoj i u sljedećoj godini očekuje pad osobne potrošnje", upozorava Ekonomski Institut.

Rizici koji prijete ostvarenju prognoza odnose se na kretanja u eurozoni, daljnje kašnjenje najavljenih javnih investicija i sve lošiju situaciju na tržištu rada.

Mogao bi se pojaviti i rizik vjerodostojnosti fiskalne politike ne bude li se poštovalo zakonski određeno fiskalno pravilo o smanjenju udjela javnih rashoda u BDP-u za najmanje 1 postotni bod.

No nije sve tako crno. Ekonomski institu ističe kako su se u realnom pojavili prvi znaci oporavka, no zasad je neizvjesno u kojoj su mjeri bili pod utjecajem uspješne turističke sezone i jesu li održivi u preostalom dijelu godine. 

"S dva kratka prekida, recesija traje već pune četiri godine i u tom je razdoblju BDP ukupno smanjen za oko 12%. Povrh toga, u drugom se tromjesečju, umjesto očekivanog oporavka, dogodio daljnji pad investicijske aktivnosti. Nakon sezonskog poboljšanja tijekom ljeta, trendovi na tržištu rada ponovno su izrazito nepovoljni te se broj nezaposlenih ubrzano povećava", zaključuju na Ekonomskom institutu. 

Izvor: Lider 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.