Share
Tweet
Share
Send to friend

Život pravih špijuna nije seksi kao Bondov

U najnovijem nastavku filmova o Jamesu Bondu Skyfall, glavni negativac je cyber terorist Raoul Silva, odmetnuti bivši britanski agent koji pokušava uništiti digitalni svemir.

Život pravih špijuna nije seksi kao Bondov

To je zastrašujući i vrlo realističan scenarij koji bi 'mogao paralizirati cijelu naciju', kao što je prošlog tjedna upozorio američki ministar obrane Leon Panetta. 

No, to je ujedno i jedina stvar u filmu koja bi se doista mogla dogoditi. Stvaran svijet špijunaže je puno manje sexy i puno dosadniji od onoga prikazanog u filmovima o prvom agentu Njezina veličanstva, rekao je bivši agenct CIA-e Robert Baer u intervjuu The Washington Postu.
 
Svatko tko je jednom prošao kroz vrata stožera CIA-e u Langleyu reći će da je život špijuna beskrajno, dosadno čekanje.
 
Sastoji se od nebrojenih sati samoće, prekapanja dosjea koje ste već stotinu puta pregledali u nadi da ćete opaziti nešto što vam je ranije promaklo.
 
Rijetki su trenuci poput onih koji su doživjeli agenti CIA-e koji su locirali vođu al-Qae'de Osamu bin Ladena ili mozak terorističkih napada na SAD Khalida Sheika Mohammeda, kaže Baer.
 
A pravi MI6, središnja britanska tajna služba, nimalo se ne razlikuje.
 
Britanski agenti puno više vremena provode u uredima nego što iskaču iz zrakoplova ili iz jurećih vlakova, a baš kao i operativci CIA-e, bolji su antropolozi nego strijelci.
 
Većina radnog vremena tajnih agenata danas se svodi na analizu podataka i upada u kompjutorske sustave, rekao je Baer, autor nekoliko knjiga o Bliskom istoku koji priznaje da mu se iz filmova o tajnom agentu 007 najviše sviđa to što dobro uvijek pobjeđuje zlo.

Izvor: business.hr   

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.