Share
Tweet
Share
Send to friend

Tko zna, zna…zarađuju na uvozu smeća!

Švedska ima dugogodišnju tradiciju recikliranja i paljenja otpada, ali premalo smeća da popuni kapacitete.

Tko zna, zna…zarađuju na uvozu smeća!

Previše spalionica koje smeće pretvaraju u energiju, a nedostatak smeća...to je razlog zašto su Šveđani postali najveći uvoznici smeća u Europi, a trenutno ga najviše uvoze iz Norveške.

Kako Europska unija želi smanjiti količinu od 150 milijuna tona smeća koje se godišnje ostavlja na odlagalištima, Švedska u tome vidi priliku za još veći uvoz, od čega bi imale korist i zemlje izvoznice (jer bi imale manje smeća), a posebno Švedska koja se u velikoj mjeri grije na smeće i za takav uvoz dobiva novac.

"Gotovo poremećeno zvuči podatak da netko uvozi smeće, ali nije problem švedski uvoz već goleme količine otpada na odlagalištima u drugim zemljama", kaže za HRT predsjednik uprave švedske čistoće Weine Wiqvist.

Švedska nije jedini uvoznik smeća u Europi – to čine i Njemačka, Belgija te Nizozemska. I dok Njemačka pojedinačno uvozi najveće količine, Švedska je prvi uvoznik po udjelu spaljenog smeća.

Švedska je prošle godine uvezla 850 tisuća tona gorivog smeća, ukupno je spalila 5,5 milijuna tona, a po dostupnim najavama o povećanju broja i kapaciteta spalionica, pretpostavlja se da će do 2016. uvoziti oko 2 milijuna tona smeća.

"Nove spalionice grade se kako bi koristile smeće iz drugih zemalja. Cilj je u konačnici smećem zamijeniti druge vrste goriva", rekao je energetski savjetnik Johan Sundberg.

Osim što su spalionice smeća energetski isplativije jer iskorištavaju 90% energije smeća, mnogo više nego pri uobičajenoj proizvodnji struje, one iznimno pridonose očuvanju okoliša jer koriste otpad s odlagališta na kojima se stvara golemi dio ukupne emisije stakleničkog plina metana.

"Ako spalite tonu smeća, 500 kilograma ugljičnog dioksida manje se ispusti u atmosferu nego ako ga ostavite na odlagalištu. To je značajna količina", rekao je Sunberg.

Izvor: Poslovni puls

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.