Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako pojednostaviti životopis, a reći najbitnije

Što staviti u životopis, a koje informacije izostaviti, dilema je s kojom se svaki ozbiljan tražitelj posla suočava sa svakom novom prijavom na oglas za posao.

Kako pojednostaviti životopis, a reći najbitnije

Svaki životopis i svaki oglas za posao su specifični stoga i prijavu na oglas uvijek treba prilagoditi uvjetima natječaja, a to nerijetko podrazumijeva i prilagodbu životopisa.

Uvijek je dobro slijediti pravilo: pružite kratke i jasne informacije o svojim postignućima.

Sezonski poslovi u pravilu traju po nekoliko mjeseci. Budući da poslodavci traže zaposlenike brzo i na relativno kratko vrijeme, informacije koje navodite u životopisu moraju također biti prilagođene tom tempu.

To znači, moraju biti kratke i jasne, s naglaskom na postignuća, a bez pretjerano detaljnog opisa poslova koje ste radili (a koji se podrazumijevaju).

Evo bez čega možete:

1) Vaša očekivanja

Što vi očekujete od (sezonskog) posla načelno je poznata stvar. Stoga u molbi za posao ili u sažetku životopisa radije istaknite svoje osnovne kvalifikacije i vještine – to će poslodavcu najbolje dočarati jeste li osoba koju traži i što mu možete ponuditi.

2) Nagrade i hobiji koji nemaju veze s poslom

Uvijek je poželjno istaknuti priznanja koja ste primili ili hobije koje imate, ali hobi koji traži slične vještine kao i vaš posao uvijek će ostaviti bolji dojam od hobija koji nema veze s onim što radite.

Poslodavac želi precizne informacije o tome koliko je kandidat kvalificiran za posao i koliko u svoje slobodno vrijeme radi na razvoju svojih profesionalnih vještina. Svaka suvišna informacija odvlači pažnju.

3) Loš vizualni dojam

Držite se zlatnog pravila da s jednostavnim nikada ne možete pogriješiti. Odaberite jednu vrstu i veličinu fonta, naglasite (podebljanim slovima) samo bivše radne pozicije.

Pišite u natuknicama jer su one preglednije od cijelih rečenica ili poglavlja. Koristite razmak od jednog ili jednog i pol retka, ali ne više ili manje od toga.

Dokument koji djeluje skladno ugodan je oku i mami na čitanje, a ne oduzima previše vremena (što je velika prednost). 

4) Opis posla

Umjesto da trošite vrijeme na opisivanje svega što ste radili, radije objasnite kako ste to radili i zašto je to bilo posebno korisno vašem bivšem poslodavcu i gostima/klijentima.

Postignuća su ono što vas razlikuje od ostalih kandidata.  

Važno

Koliko ste puta sami sebe 'uhvatili' kako se kod svojih prijatelja raspitujete o nekom novom poznaniku ili kolegi na poslu? Prikupljanje dodatnih informacija od ljudi kojima vjerujete važan je dio svakodnevice, pa tako i u poslu.

Preporuke bivših poslodavaca stoga su posebno korisne i dobro ih je imati. To vašem budućem poslodavcu ulijeva povjerenje da će zaposliti kvalitetnu osobu. A i uvijek lijepo izgleda kada nas drugi hvale. 

Izvor: Mashable 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.