Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako preživjeti intervju i dobiti posao

Razgovor za posao težak je sam po sebi, a što učiniti ako ispitivač cijelu priču dodatno otežava?

Kako preživjeti intervju i dobiti posao

Kada se nađete u takvoj situaciji, još uvijek nije sve izgubljeno. Evo što i kada možete napraviti:

1) Ispitivač je nenajavljeno organizirao grupni intervju.

Mnoge tvrtke preferiraju ovaj oblik ispitivanja kako bi ubrzale selekcijski postupak (to nije nužno i kvalitetno). Sjedite nasuprot troje ili više kandidata i zabava može početi. Ili ne?

Što učiniti?

Ne možete promijeniti selekcijski postupak, ali možete se za njega pripremiti. Kada vas pozovu na razgovor, postavite pitanja: kako izgleda selekcijski postupak, s kim ćete imati priliku razgovarati a posebno uključuje li razgovor više kandidata u grupi. 

Ako je u pitanju grupni intervju, psihički se pripremite. Budite spremni na činjenicu da nećete biti u centru pažnje i da ćete se morati dokazivati pred svim sudionicima intervjua. Ako želite napraviti stanku prije nego što odgovorite na pitanje, nemojte se ustručavati, unatoč tome što niste sami. Osim što ćete privući pažnju svih prisutnih nemojte odustajati od dobre prakse da ‘zbrojite misli’ prije nego što odgovorite ispitivaču.

Imajte na umu da je grupni intervju i dalje intervju. Koncentrirajte se na sebe i ono što biste rekli jednako baš kao i da ste potpuno sami.

2) Ispitivač govori o mogućnostima.

Mnogi ispitivači imaju zadatak ‘prodati’ radnu poziciju, tvrtku ili sami sebe odnosno, reklamirati sebe i mjesto u kojem rade. Govore o potencijalnim projektima, širenju, mogućnostima ukoliko zaposle baš vas…ponekad te stvari zvuče toliko primamljivo i kao činjenice da biste trenutno i bez razmišljanja prihvatili ponudu.

Što učiniti?

Pažljivo slušajte sve informacije koje govore o planovima za budućnost (tvrtke, projekta, vas). Pitajte detalje. Ali budite suptilni. Npr. nemojte pitati “Je li taj projekt već odobren?” već “To zvuči odlično. Siguran sam da je postupak odobrenja kratko trajao.”

Prilikom donošenja odluke – je li ovo zaista tvrtka za vas – vodite se činjenicama koje su već poznate. To su: ustroj, stupanj odgovornosti, plaća, eventualne povlastice i sl. Sve drugo, što zvuči primamljivo, ne uzimajte zdravo za gotovo, ali tretirajte to kao dodatni plus.

3) Ispitivač se strogo drži obrasca.

Odlično je dati kratak odgovor na pitanje, pogotovo kada je pitanje precizno. No ispitivač koji ne postavlja takva pitanja, a vi svejedno dajete kratke odgovore, gubi priliku doznati cijelu priču o vašim vještinama i postignućima.

Što učiniti?

Budite spremni na ispitivača koji neće postavljati dovoljno precizna pitanja. Ako u prvih nekoliko odgovora zaključite da niste imali prilike reći o sebi sve što vam ide u prilog, proširite odgovore. Pokušajte se malo bolje prezentirati. Sami ponudite konkretne primjere kada ste poduzeli određene dobre poslovne poteze, kako ste se uspješno prilagodili…pritom vodite računa da bi vaši odgovori trebali pružiti konkretne informacije, ali pokušajte priču skratiti i naglasiti samo ono što je zaista bitno.

Ako ispitivač nikako ne postavlja pitanja koja bi vam dala manevarskog prostora za takvu vrstu odgovora, morat ćete se za to izboriti sami. Npr. možete odgovoriti na pitanje i zatim reći “Mogu Vam točno objasniti na konkretnom primjeru na što mislim, naravno, ako Vas zanima.”

Razgovor za posao je dijalog i ne svodi se samo na to da ispitivač postavlja pitanja, a vi poslušno odgovarate. Budući da još niste u radnom odnosu, vi i ispitivač u ravnopravnoj ste poziciji. Kao i u svakodnevnom životu kada pokušavate nešto argumentirati i ovdje ćete morati zaintresirati sugovornika i izboriti se za svoju priliku da kažete ono što ste od početka namjeravali reći. Zbog toga je važna i dobra priprema za razgovor – morate znati što želite reći, jedino tada ne može vas iznenaditi u kojem smjeru ispitivač vodi razgovor.

4) Ispitivač monopolizira razgovor.

Monolog je najveći izazov na razgovoru za posao. Svaki put kad sugovornika pokušate prekinuti ispast ćete nepristojni. No, ako nastavite pasivno slušati i klimati glavom, cijela priča počinje se pretvarati u gubitak vašeg vremena.

Što učiniti?

Kada razgovarate s osobom koja se ‘ne gasi’ dobro je ‘vrebati’ priliku u kojoj je možete prekinuti na način da zapravo reagirate na informaciju koju ste čuli. Npr. “To zvuči zbilja komplicirano…sjećam se da sam bio u sličnoj situaciji kada sam…”

Možda nećete puno postići, ali dobit ćete priliku istaknuti barem jedno svoje postignuće ili možda sugovorniku poslati poruku da u nekim stvarima slično razmišljate.

5) Ispitivač se nije raspitao o vama.

Mudri ispitivači vole provjeriti kod svojih kolega kako ste se ponašali dok ste čekali na razgovor, jeste li pričali s drugima i sl. ‘Ponašanje u hodniku’ obično puno govori o kandidatu. Ali mnogi ispitivači to zanemaruju.

Što učiniti?

Pokažite najbolje od sebe, od trenutka kada uđete u tvrtku do trenutka kada ulazite u sobu za intervjue i tijekom samog intervjua. Na taj način ostavljate pozitivan dojam na više ljudi, a ne samo na ispitivača. Čak i ako on neće pitati druge ljude za mišljenje, oni će ga sami imati potrebu iznijeti (“Hoćete li onu simpatičnu Ivanu zvati na drugi krug razgovora? Bila je baš ljubazna i draga.”).

Pritom uvijek budite svoji. Ispitivač i ljudi koji u tvrtki rade žele upoznati pravoga vas.

Izvor: LinkedIn

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.