Share
Tweet
Share
Send to friend

Ne možete na posao zbog snijega? Koja su vaša prava?

Vremenska prognoza kaže…pa, sve vam je jasno kad pogledate kroz prozor. Neki od vas već su 'zaglavili' u gradu, drugi su debelo zakasnili na posao, a postoje i oni koji su požalili što nisu ostali doma.

Ne možete na posao zbog snijega? Koja su vaša prava?

Naravno, niste vi krivi za vremenske neprilike, ali što će o vašem kašnjenju ili nedolasku na posao misliti poslodavac?

Imam li pravo na dnevnicu?

Neki poslodavci već imaju plan za ovakve situacije, provjerite je li vaš poslodavac među njima.

Mogu li predložiti alternativu?

  • Možete predložiti da nadoknadite radno vrijeme.
  • Osim toga, možete obavijestiti poslodavca da ćete posao raditi od kuće.
  • Ako neke zadatke naprosto ne možete obavljati izvan ureda, morat ćete zamoliti neke kolege da vam priskoče u pomoć. Pošaljite im mail s detaljnim uputama. Vodite računa da kolege možda nisu upućeni u posao koji radite, stoga ih nastojite što manje opteretiti i detaljno objasniti sve korake u zadatku.
  • Ako poslodavac inzistira na vašem dolasku, a vama to podrazumijeva veće troškove, možete ga pitati postoji li mogućnost da vam subvencionira trošak putovanja. Poslodavac na to, naravno, ne mora pristati.

Može li me poslodavac natjerati da uzmem godišnji (za taj jedan dan)?

Da. Poslodavac općenito zaposlenika može poslati na godišnji odmor čak i onda kada zaposlenik ne želi iskoristiti to pravo.

Može li me poslodavac natjerati da uzmem neplaćeni dopust?

Kratko i jasno, ne.

Postoje li kakve sankcije ako ne dođem?

Ukoliko poslodavca niste obavijestili da nećete doći, moguće je da ćete snositi posljedice. Primjerice, ako su svi vaši kolege došli na posao, logično je zapitati se zašto vi to niste bili u mogućnosti? Postoji mogućnost da vam taj dan ne bude plaćana dnevnica.

Što ako je poslodavac odlučio da danas neće raditi?

U takvoj situaciji imate pravo na svoju dnevnicu i poslodavac od vas ne može tražiti da iskoristite svoj godišnji odmor i sl. 

Iz svega ovoga vidljivo je da standardni obrazac ne postoji. Najbolji je pristup uvijek nazvati poslodavca (prije početka radnog vremena) i obavijestiti ga o nemogućnosti dolaska na posao te ponuditi alternativu (rad od kuće ili da ćete 'odraditi' današnji dan kroz tjedan (prekovremeni sati npr.).

Kako god bilo, ne biste se trebali dovoditi u situaciju da putujete kada vladaju izrazito nepovoljni i opasni vremenski uvjeti.

Izvor: jobsite

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.